HRcases 25- Γνωμοδότηση 1η

HR Case Study Series - 25ο τεύχος (Οκτώβριος 2022)

Έλλειψη Εποχικού Προσωπικού στα Ξενοδοχεία

Γνωμοδότηση 1η

Γράφει ο
Αλέξανδρος Αγγελόπουλος
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΟΜΙΛΟΣ ALDEMAR RESORTS

Το θέμα της δυσκολίας εξεύρεσης προσωπικού δεν είναι καινούργιο και σίγουρα δεν είναι ζήτημα που επιδέχεται φτηνής και πρόχειρης ανάλυσης. Πολλοί, για λόγους διαφορετικούς ο καθένας, επιρρίπτουν ευθύνες στους ξενοδόχους, στην έλλειψη επαγγελματικής κουλτούρας, αλλά και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο καθένας τη σχέση εργοδότη - εργαζόμενου. Η αλήθεια είναι περισσότερο σύνθετη, χωρίς να σημαίνει ότι τα προαναφερθέντα δεν έχουν καμία βάση.

...η σχέση δεν είναι διμερής, αλλά τριμερής και περιλαμβάνει, εκτός των εργοδοτών και των εργαζομένων, και το κράτος.

Θα ξεκινήσουμε λέγοντας ότι η σχέση δεν είναι διμερής, αλλά τριμερής και περιλαμβάνει, εκτός των εργοδοτών και των εργαζομένων, και το κράτος. Καταρχάς η αμοιβή περιλαμβάνει και τις κρατήσεις και εισφορές που είναι υπέρ του κράτους και καθορίζονται από την κυβέρνηση. Στην καθαρή αμοιβή, που συμφωνείται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών περιλαμβάνονται και όροι που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αναγνώριση δεξιοτήτων και την αποτίμηση τους. Εδώ πάλι έχουμε το οξύμωρο να αναζητούνται επαγγελματίες με τεχνική κατάρτιση σε ένα κράτος που δεν δείχνει τα τελευταία χρόνια να αναγνωρίζει τη σημασία της τεχνικής κατάρτισης. Έτσι, συνολικά εκτιμώντας το θέμα, βλέπουμε ότι οι όροι δεν τίθενται σε μια διμερή συζήτηση, όπως εκ πρώτης φαίνεται, αλλά σε μια τριμερή, στην οποία το ένα μέρος δεν είναι ποτέ σε ρόλο συνομιλητή, αλλά νομοθέτη, δικαστή, δήμιου.

Στη συνέχεια πρέπει να εξετάσουμε το θέμα της κατοικίας κατά την εργασία κυρίως των νέων και όσων προέρχονται από περιοχές άλλες και αναζητούν και κατοικία, αλλά ίσως και ένα επίπεδο ζωής ικανό να τους κρατήσει στην περιοχή που επέλεξαν ως τόπο εργασίας.  Δε ζούμε για να δουλεύουμε, αλλά δουλεύουμε για να εξασφαλίσουμε στους εαυτούς και την οικογένειά μας έναν τρόπο ζωής ασφαλή, ευχάριστο και αποδοτικό. Λάθος κάνουν οι εργοδότες που ψάχνουν "δούλους", λάθος κάνουν οι εργαζόμενοι που ψάχνουν εργοδότες με πορτοφόλια μεγαλύτερα από την απόδοση των επιχειρήσεων τους και λάθος κάνει ένα κράτος που δε βλέπει ότι υπάρχει ανάγκη να δίνεται ξεκάθαρος χαρακτήρας αναπτυξιακός σε κάθε περιοχή και όχι σε εθνικό επίπεδο, αφού η κάθε περιοχή έχει τη φέρουσα ικανότητα της, τις ιδιαιτερότητες της και τις προοπτικές της.

...στην Ελλάδα μνημονεύεται ο τουρισμός μόνο ως προς το αποτέλεσμα του στα δημόσια οικονομικά, αλλά όχι ως προς το συνεκτικό του χαρακτήρα μεταξύ των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας

Τέλος, διαχρονικά, στην Ελλάδα μνημονεύεται ο τουρισμός μόνο ως προς το αποτέλεσμα του στα δημόσια οικονομικά, αλλά όχι ως προς το συνεκτικό του χαρακτήρα μεταξύ των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, αλλά και ως μια οικονομία φιλοξενίας, που είναι στην πραγματικότητα, αφού γύρω του αναπτύσσονται οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας μας, στους οποίους και στηρίζεται. Αυτή η αλληλεξάρτηση, δεν συνιστά μονοκαλλιέργεια, αλλά μια πολυκλαδική οικονομική εξίσωση, που, αναλόγως με την περιοχή, δημιουργεί και εξελίσσει μικροοικονομικά μοντέλα ζωτικής σημασίας. Τούτου δεδομένου, οφείλει, επιτέλους, το κράτος να σχεδιάσει μια πολιτική  που να κατευθύνει τους επαγγελματίες όλων των ηλικιών, αλλά και τις νεότερες γενιές, σε ένα επαγγελματικό μέλλον με χαρακτηριστικά ευημερίας, διασποράς στην επικράτεια - σε αντίθεση με την αστυφιλική τάση που δεν δείχνει να προσφέρει ευκαιρίες πια - και στα συγγενή επαγγέλματα που άλλωστε έμμεσα ή άμεσα είναι μέρος αυτής της ευρύτατης οικονομίας της φιλοξενίας. Όσο για την εποχικότητα, που πολλοί θα μνημονεύσουν, ο πρωθυπουργός πέρασε έναν εξαιρετικά ευνοϊκό νόμο για τη μεταφορά φορολογικής έδρας στη χώρα μας, ανοίγοντας και για εμάς ως χώρα -προηγήθηκαν Πορτογαλία και Ισπανία -τη συζήτηση για αυτό που ονομάζουμε μόνιμους τουρίστες: τους αναζητούντες μόνιμη κατοικία στη χώρα μας μετά τη συνταξιοδότηση τους.

Έχουμε τον καιρό, την πρόσβαση, την περίθαλψη και το πλεονέκτημα της γης μας. Λείπει το πλαίσιο και η κινητοποίηση.
Σε αυτό το σενάριο και οι εργαζόμενοι στη φιλοξενία και την εστίαση θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον.    

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Αλέξανδρος Ν. Αγγελόπουλος, είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts, στον οποίο δραστηριοποιείται από το 1994. Κάτοχος πτυχίου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Management από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.
Με μακρόχρονη εμπειρία στον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα, έχει έντονη δραστηριότητα σε οργανισμούς και επιχειρηματικές ενώσεις. Είναι Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), Μέλος Δ.Σ. στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, και Γενικός Γραμματέας στην Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, Κρήτης.
Από το 2010 είναι Επίτιμος Πρόξενος της Ουκρανίας για την Πελοπόννησο.
Στηρίζοντας ενεργά τα νέα στελέχη συνεργάζεται με ακαδημαϊκούς φορείς και επιχειρηματικές δράσεις. Από το 2019 διδάσκει το μάθημα «Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Τουρισμό» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιοoικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Το 2021, αναδείχθηκε ως «Υπεύθυνος Ηγέτης Βιωσιμότητας» στα Hellenic Responsible Business Awards μέσα από κλειστή ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής τόσο για τις δράσεις και το όραμά του, όσο και για την ενεργή συμμετοχή και επιρροή του σε θέματα Βιωσιμότητας.


Πλοήγηση:
HRCases 25 - ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΟΧΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
EDITORIAL
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ :    |    |    | 
HR Case Study Series | ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ