HRcases 23 SE_Π. ΜΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

HR Case Study Series - SPECIAL EDITION (#23ο - Φεβρουάριος 2022)

Το Μέλλον της Εργασίας

Γνωμοδότηση 16η

ΠΑΝΟΣ ΜΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Συνιδρυτής του ReGeneration και Managing Director, Industry Programs & Partnerships, Stanford Institute for Human-Centered AI
 

Ποιες από τις αλλαγές που έφερε η πανδημία στον εργασιακό χώρο θα παραμείνουν και μετά την πανδημία και ως εκ τούτου ποιο θα είναι το μέλλον της εργασίας;

Σε συνέχεια της πανδημίας που πλήττει και τη χώρα μας, οι τάσεις που προϋπήρχαν στον τομέα της εργασίας φαίνεται να επιταχύνονται και σε πολλές περιπτώσεις να  μεγιστοποιούνται, με αποτέλεσμα πολλές να παραμένουν. Το μοντέλο της υβριδικής εργασίας και της αποκεντροποίησης των ομάδων, το e-commerce και η πιο εντατική χρήση των digital καναλιών, αλλά και η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, είναι μερικές από τις τάσεις που θεωρώ ότι όχι μόνο θα παραμείνουν αλλά θα εξελιχθούν περαιτέρω. Το πώς θα αντιδράσουν οι εταιρείες σε αυτές τις τάσεις, θεωρώ ότι θα καθορίσει τους κερδισμένους και τους χαμένους στη μετά Covid-19 εποχή.

Επιπροσθέτως μια ακόμα αλλαγή που επήλθε είναι ότι αυξήθηκε κατά πολύ ο ρυθμός με τον οποίο οι άνθρωποι αλλάζουν εργασία (the great resignation) και αυτό αποτελεί μια νέα πρόκληση για τις εταιρείες ως προς το πώς θα διατηρήσουν το προσωπικό τους, αν και πώς θα αναζητήσουν νέο ή θα υποστηρίξουν το υπάρχον στην ανάπτυξη νέων δεινοτήτων (upskilling) ή στην εξέλιξη αυτών (reskilling).

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω ότι το ReGeneration από την ίδρυσή του το 2014 έχει ασχοληθεί τόσο με την υβριδική εργασία, την αποκεντροποίηση των ομάδων, το ecommerce, τα digital κανάλια και την τεχνητή νοημοσύνη, λανσάροντας σχετικά προγράμματα.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι μία ακόμα τάση που αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική αλλά και επενδυτικό ενδιαφέρον από εταιρείες είναι οι blockchain τεχνολογίες και τα κρυπτονομίσματα και η χρήση αυτών ως πλατφορμών για την προσέλκυση της νεότερης γενιάς καταναλωτών.
 

Τι θα πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και οι χώρες για να προσαρμοσθούν στις μελλοντικές συνθήκες εργασίας;

Η στρατηγική της κάθε εταιρείας και της κάθε χώρας θα πρέπει να σχεδιαστεί με βάση την πραγματικότητα της κάθε βιομηχανίας και της κάθε χώρας. Όσον αφορά στους εργαζόμενους, έμφαση πρέπει να δοθεί στον τομέα του up-/reskilling για την ανάπτυξη τους καθώς και στον αντίκτυπο που έχει η χρήση των νέων τεχνολογιών στη καθημερινή τους εργασία και παραγωγικότητα.

Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να προσαρμόσουν τόσο τον τρόπο διοίκησης όσο και την εταιρική κουλτούρα, όχι μόνο σε αποκεντρωμένες ομάδες αλλά και σε ομάδες με υβριδικό μοντέλο εργασίας.

Η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες που αφορούν τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού, προσφέροντας κίνητρα ώστε να επιστρέψουν και να εργάζονται από τη χώρα τους. Αυτή η κίνηση μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα για τις ελληνικές εταιρείες ώστε να ξεκλειδώσουν κανάλια επικοινωνίας και συνεργασίας με τη διασπορά σε επίπεδο έρευνας και καινοτομίας αλλά και στην απόκτηση νέου ανθρώπινου δυναμικού.

Αναφορικά με τις κυβερνήσεις, αυτές έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν στο up-/reskilling και στη μετάβαση μεταξύ θέσεων εργασίας. Παράλληλα είναι σημαντικό να υποστηρίξουν και εκείνες με τον τρόπο τους όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους νέους που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας μετά τις σπουδές τους. Τέτοιες ευκαιρίες μπορούν να αποτελέσουν επιδοτούμενα προγράμματα για το up-/reskilling, αλλά και συνεργασίες με εξειδικευμένους οργανισμούς της χώρας μας όπως το ReGeneration.

Τέλος, αναπόσπαστο κομμάτι της μετάβασης στη μετά Covid-19 εποχή είναι το internet, οι υποδομές για καλή σύνδεση και 5G αλλά και επενδύσεις σε υποδομές δικτύων.
 


Πλοήγηση:
HRCases 23 Special Edition - ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ :  1η  |  2η  |  3η  |  4η  |  5η  |  6η  |  7η  |  8η  |  9η  |  10η  |  11η  |  12η  |  13η  |  14η  |  15η  |
16η 

HR Case Study Series | ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ