HRcases 23 SE_Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
HR Case Study Series - SPECIAL EDITION (#23ο - Φεβρουάριος 2022)
Το Μέλλον της Εργασίας
Γνωμοδότηση 11η
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς, ΟΠΑ
Ποιες από τις αλλαγές που έφερε η πανδημία στον εργασιακό χώρο θα παραμείνουν και μετά την πανδημία και ως εκ τούτου ποιο θα είναι το μέλλον της εργασίας;
Η πανδημία λειτούργησε εν πολλοίς ως επιταχυντής εξελίξεων όχι μόνο σε επίπεδο οργανισμών αλλά ακόμη και σε επίπεδο εθνών και κρατών. Στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού τμημάτων του δημόσιου τομέα, όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες του gov.gr ή η εισαγωγή της τηλε-εργασίας σε πολλές υπηρεσίες του δημοσίου. Παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει και στο παρελθόν, αλλά η πανδημία επιτάχυνε ραγδαία αυτές τις αλλαγές.
Παρομοίως στον εργασιακό χώρο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η ραγδαία υιοθέτηση της τηλε-εργασίας ή ενός ευέλικτου ή και υβριδικού μοντέλου εργασίας από μεγάλο αριθμό οργανισμών και για πολλές θέσεις εργασίας, όπως πιθανότατα θα αναφέρουν και άλλοι σχολιαστές. Πιστεύω όμως ότι ίσως η σημαντικότερη αλλαγή αφορά τον ρόλο που θα έχουν αυτές οι αλλαγές στις επαγγελματικές επιλογές των νέων υποψηφίων, ειδικά των νέων αποφοίτων. Τώρα ακόμη περισσότερο από ότι στο παρελθόν, η ευελιξία του χώρου/χρόνου εργασίας, η δυνατότητα εργασίας από απόσταση ή με ένα υβριδικό μοντέλο, η αυξημένη αυτονομία αλλά και η αναζήτηση θέσεων εργασίας και οργανισμών που δείχνουν ειλικρινές ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την κοινωνία γενικότερα, θα αξιολογούνται όχι απλά ως επιθυμητά αλλά ως απαραίτητα για τους νέους υποψήφιους / απόφοιτους. Ψήγματα αυτών των επιλογών φαίνονται ήδη στο φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης» και της αυξημένης κινητικότητας στελεχών όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα και στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι talent acquisition professionals στην εξεύρεση κατάλληλου προσωπικού για μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας. .
Τι θα πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και οι χώρες για να προσαρμοσθούν στις μελλοντικές συνθήκες εργασίας;
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω οι επιχειρήσεις είναι πλέον υποχρεωμένες να προσαρμοστούν σε αυτή την νέα πραγματικότητα αν θέλουν να παραμείνουν ελκυστικές ως εργοδότες, ειδικά για τους περιζήτητους υποψήφιους υψηλών προσόντων. Θα πρέπει όχι μόνο να ξαναδούν και στην ανάγκη να επανασχεδιάσουν συστήματα αμοιβών και παροχών αλλά κυρίως να προσφέρουν ένα ελκυστικό περιβάλλον εργασίας, να δώσουν μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης και πρωτοβουλιών στους νέους ανθρώπους αποβάλλοντας την λογική της «αρχαιότητας» (seniority), π.χ. στην ανάληψη διοικητικών θέσεων. Η πανδημία έδωσε την δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού να επιστρέψουν ή να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο της μόνιμης εγκατάστασης. Πολλές εταιρείες έχουν αξιοποιήσει τέτοια στελέχη και είναι μια ευκαιρία και για χώρες, όπως η Ελλάδα, να προσελκύσουν ανταγωνιστικό ανθρώπινο δυναμικό από το εξωτερικό. Είναι κρίσιμο σε αυτούς τους ανθρώπους και στις εταιρείες όχι μόνο να τους δοθούν σημαντικά κίνητρα επιστροφής (π.χ. χαμηλότερη φορολόγηση) αλλά και ευκαιρίες αξιοποίησης των ταλέντων τους στον εργασιακό τομέα.
Τέλος, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπτύξουν μια σειρά νέων δεξιοτήτων που είναι πλέον απαραίτητες την επόμενη ημέρα της πανδημίας, όπως για παράδειγμα ο κρίσιμος ρόλος των διαπροσωπικών ικανοτήτων (soft skills). Οι εργαζόμενοι θα πρέπει επίσης να καλλιεργήσουν ικανότητες διαχείρισης χρόνου και αποτελεσματικής εργασίας από απόσταση, με την υποστήριξη και κατάλληλη καθοδήγηση (και εμπιστοσύνη) από την μεριά των εταιρειών. Το νέο εργασιακό πλαίσιο της επόμενης ημέρας θα είναι πολύ διαφορετικό. Όλοι θα πρέπει να προετοιμαστούμε αλλά και να προσαρμοστούμε κατάλληλα για να αντιμετωπίσουμε την νέα πραγματικότητα.
Πλοήγηση:
HRCases 23 Special Edition - ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ : 1η | 2η | 3η | 4η | 5η | 6η | 7η | 8η | 9η | 10η | 11η | 12η | 13η | 14η | 15η | 16η