Επετειακή Εκδήλωση 20 HRόνια μπροστά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΜΣ στη ΔΑΔ ΟΠΑ: 20 ΗRόνια μπροστά

 

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 20 ετών από την ίδρυσή του, διοργάνωσε την εκδήλωση «20 HRόνια μπροστά», την Παρασκευή, 01 Μαρτίου, στο Ωδείο Αθηνών.

570 προσκεκλημένοι, οι Πρυτανικές Αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, απόφοιτοι και απόφοιτες, φοιτητές και φοιτήτριες και στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών που υπηρετούν το πεδίο του HR, έδωσαν το «παρών» για να γιορτάσουν τα 20 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας και συνεχούς ανάπτυξης του Προγράμματος!

To Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), ιδρύθηκε το 2003 από το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης. και Τεχνολογίας. Από τότε, περισσότεροι από 1.800 απόφοιτοί και απόφοιτές του στελεχώνουν επάξια επιχειρήσεις και οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, δημιουργώντας μία ενεργή κοινότητα HR! Όπως άλλωστε προκύπτει από την πρόσφατη Έρευνα Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αποφοίτων, 9 στους 10 απόφοιτους και απόφοιτες του τμήματος Πλήρους Φοίτησης βρίσκουν σημαντική εργασία στο πεδίο τους εντός εξαμήνου!

Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο ArchaeostorytellerΔρ. Θεόδωρος Παπακώστας, και η Διευθύντρια του Προγράμματος, Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα.

Ο Archaeostoryteller πάντρεψε αρμονικά την αρχαιολογία και τη ΔΑΔ και μοιράστηκε με το κοινό ιστορίες από την αρχαιότητα όπως του Πλάτωνα, του Πτολεμαίου Α’, του Παράμονου Αντιγόνου, του βασιλιά της Περγάμου Άτταλου Β, του Ερμεία του Ατταρνέα κ.α. προλογίζοντας εύστοχα τις ενότητες της εκδήλωσης.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο, η Διευθύντρια του Προγράμματος, Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα καλωσόρισε το κοινό στην έναρξη της εκδήλωσης.  Υπενθύμισε τις διακρίσεις του Προγράμματος όπως την πρόσφατη αξιολόγηση ως 8ο  στη Δ. Ευρώπη, στην κατηγορία “Human Resources Management” στη λίστα των TOP 60 2022/2023 Eduniversal Best Masters Ranking και την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στην ποιότητα των σπουδών που προσφέρει και την επιλογή των αποφοίτων του. Όπως τόνισε η πυξίδα του Προγράμματος είναι «η ευημερία του Ανθρώπου».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, ο οποίος όπως σημείωσε «… η ίδρυση του Προγράμματος πιστοποίησε τη διαχρονική δέσμευση του Πανεπιστημίου μας να αφουγκράζεται τις ανάγκες τις κοινωνίας και της αγοράς και να καινοτομεί προσφέροντας στην εκπαίδευση, την έρευνα και την οικονομία και στη χώρα! Κι αυτό επειδή ήρθε να καλύψει αυτή την ουσιώδη ανάγκη να υπάρχουν καταρτισμένα στελέχη, τα οποία θα καθοδηγούν το ανθρώπινο δυναμικό των οργανισμών, και θα διασφαλίζουν την ευημερία των ανθρώπων! … ».

Στη συνέχεια, το κοινό με συγκίνηση παρακολούθησε το επετειακό video του Προγράμματος. Ακολούθησε η αναδρομή στην ιστορία του Προγράμματος και η συζήτηση για το μέλλον της ΔΑΔ, με συμμετέχοντες τους ιδρυτές του Προγράμματος, την Ομότιμη Καθηγήτρια Νάνσυ Παπαλεξανδρή και τον Καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά, τον τέως Διευθυντή, Καθηγητή Ιωάννη Νικολάου, και την Διευθύντρια Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα. Όπως τόνισε ο κύριος Μπουραντάς «…το HR δεν πρέπει μόνο να προσαρμόζεται στις αλλαγές, αλλά και να δημιουργεί τις αλλαγές».

Τον κομβικό ρόλο του Συλλόγου Αποφοίτων HR Society, που εκπροσωπεί 1.800 απόφοιτους, για τη δημιουργία μίας ενεργούς κοινότητας και τη στενή σχέση με το Πρόγραμμα υπογράμμισε η Πρόεδρος, κυρία Μαρία Σαββάκη, Payroll Area Lead SCE, Mondelez International στην Mondelez International.

Στην επόμενη ενότητα, στο βήμα ανέβηκαν σημαντικά στελέχη στο πεδίο της ΔΑΔ, αναδεικνύοντας την αξία  των σπουδών στο HR και το καίριο ρόλο της ΔΑΔ στις επιχειρήσεις,  με τις ακόλουθες ομιλίες:

  • Από το Όνειρο στην Πραγμάτωσή του – Η ιστορία μιας Αποφοίτου»: Δήμητρα Καρακώστα, Vice President, People & Culture στον Όμιλο PeopleCert.
  • From HRO to CEO, is there a way?»: Αγγελίνα Μιχαηλίδου, CEO και Senior Partner στην RESPONSE SA. και ο Δημήτρης Παπανικητόπουλος, Πρόεδρος της LINKAGE Greece & Cyprus και Senior Partner.
  • 20 χρόνια μετά: πώς η γνώση συναντάει την εμπειρία»: Στέλλα Βουλγαράκη, Chief People Officer, Kaizen Gaming.

Στην ερώτηση αν «Υπήρχε HR στην αρχαιότητα;» απάντησε ο Archaeostoryteller, Δρ. Θεόδωρος Παπακώστας, ο οποίος, στο πλαίσιο της συζήτησης με τη Διευθύντρια του Προγράμματος, Καθηγήτρια Μαρία Βακόλα, μύησε το κοινό στις «διαδικασίες ΔΑΔ» (επιλογή προσωπικού, προσλήψεις, διακράτηση, παροχές κα.) που «εφαρμόζονταν» στον αρχαίο κόσμο). Τα δημοφιλέστερα επαγγέλματα του γιατρού, του αρχιτέκτονα, αλλά και του μάντη, το «βιογραφικό σημείωμα – στήλη» του ιατρού Ονάσανδρου, γιου του Ονήσιμου, τη συστατική επιστολή του Αντίπατρου, γιου του Διοσκουρίδη, το ψευδές βιογραφικό του μάντη Δηίφονου, οι «συνεντεύξεις» σε αρμόδιες επιτροπές όπως η ιστορία που μεταφέρει ο Πλούταρχος, και του Διοκλή από την Κύζικο, η ίδρυση της «1ης Ακαδημίας Ηγεσίας» όπου δίδασκε ο Αριστοτέλης, από τον Φίλιππο B’ της Μακεδονίας και το έργο των Πτολεμαίων και το πακέτο παροχών που προσέφεραν για να προσελκύσουν το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό για το Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, μαγνήτισαν το ενδιαφέρον του κοινού!

Την εκδήλωση «έντυσε» μουσικά η μπάντα χάλκινων και ξύλινων πνευστών και κρουστών «Αγία Φανφάρα», η οποία  με τους βαλκανικούς ρυθμούς της ξεσήκωσε το κοινό!

Την εκδήλωση υποστήριξαν τα ιδρυτικά πανεπιστημιακά τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης. και Τεχνολογίας. Επίσης, έχουμε μαζί μας τον Μέγα Χορηγό PeopleCert, τους Χρυσούς Χορηγούς Παγκρήτια ΤράπεζαKaizen GamingLinkage και Response, τους Αργυρούς Χορηγούς APIVITABoydenDeloitteHELLENiQ ENERGY και Netcompany-Intrasoft και τους Υποστηρικτές Alpha BankAMPLUS Α.ΕCosmos SportEvalion-SHLFurther UpGame TreeGroupama Ασφαλιστική και Coca-Cola Τρία Έψιλον. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το περιοδικό HR Professional και το newsletter Workforce.

Μπορείτε να δείτε το σύντομο video της εκδήλωσης στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=cZ3gmiRaIS4


Λίγα λόγια για το ΠΜΣ στη ΔΑΔ

To Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρύθηκε το 2003 από το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης. και Τεχνολογίας.

Αξιολογήθηκε ως 8ο  στη Δ. Ευρώπη, στην κατηγορία “Human Resources Management” στη λίστα των TOP 60 2022/2023 Eduniversal Best Masters Ranking. Με 1.800 απόφοιτους, επαγγελματίες που στελεχώνουν επάξια επιχειρήσεις και οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό έχει δημιουργήσει μία ενεργή κοινότητα HR!

Το Πρόγραμμα συμβάλλει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων στελεχών διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, οι οποίοι, με τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις τους και δεξιότητες, συνεισφέρουν στην ευημερία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

  • Στην  προσφορά μαθημάτων που συνδυάζουν τη γνώση και τις απαραίτητες δεξιότητες.
  • Στην ισορροπία μεταξύ θεωρητικού υποβάθρου και επαγγελματικής εξειδίκευσης και κατάρτισης.
  • Στους διδάσκοντες και τις διδάσκουσες που διαθέτουν επιστημονική και ακαδημαϊκή εμπειρία αλλά και ουσιαστική εμπειρία από την πράξη.
  • Στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια ποιότητας σπουδών, ικανοτήτων και εμπειρίας