Το ΟΠΑ αποχαιρετά την Ομότιμη Καθηγήτρια Μαρία Κωνσταντοπούλου
Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη την Μαρία Κωνσταντοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμ. Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, η οποία απεβίωσε αιφνίδια την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017. Η κηδεία της έγινε σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο σύμφωνα με την επιθυμία της.
Μαρίας Κωνσταντοπούλου
(1943 – 2017)
Η Μαρία ήθελε να σπουδάσει ιατρική. Η οικογένειά της δεν είχε την ευχέρεια να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της, αλλά το ΙΚΥ πρόσφερε υποτροφίες σε αριστούχους ομογενείς από την Αίγυπτο. Κατά περίεργη σύμπτωση, τη χρονιά που πήρε το απολυτήριό της με άριστα, το ΙΚΥ, που έδινε δυο υποτροφίες το χρόνο για την Ιατρική, εκείνη ειδικά τη χρονιά δεν έδωσε καμιά! Η Αρχιτεκτονική, που ήταν η πρώτη της εναλλακτική επιλογή αποκλείσθηκε, επειδή οι εισαγωγικές εξετάσεις συνέπιπταν με το ρεσιτάλ πιάνου που είχε προγραμματισθεί να δώσει στο Κάιρο.
Έπρεπε συνεπώς να αλλάξει αντικείμενο σπουδών. Στην επιλογή αυτή εφάρμοσε ένα ασυνήθιστο κριτήριο. Μέχρι τότε ήταν άριστη σε όλα τα μαθήματα σπουδάζοντας παράλληλα και μουσική. Της φάνηκε λοιπόν ότι θα άξιζε να σπουδάσει κάτι που δεν το ήξερε καθόλου. Κι έτσι βρέθηκε στην ΑΣΟΕΕ για να σπουδάσει οικονομικά, ένα αντικείμενο για το οποίο δεν εγνώριζε τίποτε απολύτως, ούτε εκείνη, ούτε ο φιλόλογος πατέρας της.
Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), δίδαξε ανελλιπώς από το 1973, και κατέλαβε υψηλές διοικητικές θέσεις. Διετέλεσε διευθύντρια τομέα, πρόεδρος τμήματος, αντιπρύτανης, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, διευθύντρια μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου της για την ίδρυση και εδραίωση καινοτομικών πανεπιστημιακών θεσμών, όπως:
- Το πρώτο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών που λειτούργησε στην ΑΣΟΕΕ, το πρόγραμμα του Οικονομικού Τμήματος (1978), του οποίου διετέλεσε και διευθύντρια για μια διετία.
- Την εδραίωση του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, ενός θεσμού που κατά γενική ομολογία άλλαξε το καθεστώς της οικονομικής μιζέριας μέσα στο οποίο λειτουργούσε η ΑΣΟΕΕ, όπως και όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια.
- Τη θεμελίωση του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επιχειρησιακής Έρευνας, που η τριετής μάχη για την επιβίωσή του κόντεψε να εξαντλήσει τα ψυχικά αποθέματα των ιδρυτικών του μελών.
- Την ίδρυση και λειτουργία της κατεύθυνσης Επικοινωνίας μέσα στο τμήμα, που μετονομάσθηκε αργότερα σε τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας.
- Την ίδρυση του Εργαστηρίου Πολυμέσων Επικοινωνίας που εξοικείωνε τους φοιτητές του τμήματος με τις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας, μιάς γνώσης πολύτιμης την εποχή εκείνη (1992), που επηρέαζε σημαντικά την επαγγελματική τους αποκατάσταση και τη φήμη του τμήματος.
- Την θεσμοθέτηση και λειτουργία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος σε Μάρκετινγκ και Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες.
Άρχισε να ασχολείται με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση το 1992 διευθύνοντας ένα μεγάλο ερευνητικό έργο για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα μετατοπίστηκαν στο χώρο της επικοινωνίας και της εκπαίδευσης με νέες τεχνολογίες. Υποστήριξε, ήδη από την ίδρυση του τμήματός της την δημιουργία της ειδίκευσης της Επικοινωνίας. Για τις ανάγκες του προγράμματος σπουδών στην Επιχειρηματική Επικοινωνία, ενός χώρου υπό ραγδαία εξέλιξη, την ανάπτυξη του οποίου υποστήριξε, μετάφρασε πολλά ξένα κείμενα, ολόκληρο το Ιστόπεδο Σημειωτικής του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Ουαλίας Daniel Chandler και πέντε εκπαιδευτικά εγχειρίδια. Η συρρίκνωση της ειδίκευσης, μετά την αποχώρησή της την είχε απογοητεύσει. Την απέδωσε στην αδυναμία της να εντοπίσει και να προσελκύσει στο τμήμα μέλη ΔΕΠ με υπόβαθρο στα οικονομικά και στη διοίκηση επιχειρήσεων και στην άρνηση των μελών ΔΕΠ του τμήματος να παραδεχτούν ότι η επικοινωνία γεφυρώνει την τέχνη και την επιστήμη και έχει διαφορετικές απαιτήσεις από τα μέλη ΔΕΠ που θα την υπηρετήσουν.
Στην ιδιωτική της ζωή, υπήρξε σύζυγος του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Γεωργίου Δράκου με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, τη Δήμητρα.
Για την σημαντική προσφορά τής Μαρίας Κωνσταντοπούλου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικότερα στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, η Γενική Συνέλευση το 2011 της απένειμε τον τίτλο της Ομότιμης Καθηγήτριας.
Η Μαρία Κωνσταντοπούλου απεβίωσε αιφνίδια την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017.
Οι συνεργάτες, οι συνάδελφοι και οι φοιτητές σου θα σε θυμόμαστε για πάντα και θα σ’ ευγνωμονούμε γι αυτά που προσέφερες.
Μαρία, Καλό σου ταξίδι!
Το κείμενο αυτό είναι προσαρμογή του λόγου που εκφώνησε η Καθηγήτρια Νάνσυ Παπαλεξανδρή, τον Ιούλιο του 2011 σε εκδήλωση για την ανακήρυξη της Μαρίας Κωνσταντοπούλου ως Ομότιμης Καθηγήτριας του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας.