Το τρίτο Πανευρωπαϊκό Βραβείο του μεγαλύτερου φεστιβάλ νεανικής επιχειρηματικότητας "Gen_E 2022" κατέκτησε η ομάδα του ΔΕΤ
Το τρίτο Πανευρωπαϊκό Βραβείο - Innovation of the Year Award (University Level) - στο μεγαλύτερο φεστιβάλ νεανικής επιχειρηματικότητας Gen_E, που διεξάγεται φέτος στο Ταλίν, κατέκτησε η ομάδα Drug n Drop με τον φοιτητή του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαο Άγγελο Σπυρέλλη και τη φοιτήτρια Αλεξάνδρα Βασιλάκη και τον φοιτητή του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Σπυρέλλη!
Επίσης, η ομάδα κέρδισε και το GAM Investments Financial Sustainability & Growth Award για την καλύτερη ανάδειξη μακροχρόνιου οικονομικού πλάνου και στρατηγικής ανάπτυξης και ο φοιτητής Νικόλαος Άγγελος Σπυρέλλης κέρδισε το Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας.
Η ψηφιακή ιδέα "Drug n Drop" όπως και οι υπόλοιπες με τις οποίες συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος ΔΕΤ στον Εθνικό διαγωνισμό «JA Start Up 2022» του Junior Achievement Greece, αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» με διδάσκοντα τον Δρ. Σταύρο Λουνή.
Λίγα λόγια για την ψηφιακή ιδέα "Drug n Drop":
Περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κοντόληκτων φαρμάκων, το οποίο αποτελείται από έναν ευφυή κάδο περισυλλογής φαρμάκων τα οποία πρόκειται (ή έχουν ήδη) λήξει, όπως επίσης και μια εφαρμογή έξυπνου κινητού τηλεφώνου, η οποία χρησιμοποιεί το σύνολο των δεδομένων που προέρχονται από το κάδο για να παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στην αλυσίδα αξίας στον κλάδο. Ο κάδος αποτελείται από σένσορες μέτρησης πληρότητας, υγρασίας και θερμοκρασίας, καθώς επίσης και από ένα barcode scanner επιτρέποντας την αναγνώριση, την καταγραφή και τη διαχείριση των συσκευασιών φαρμάκων που τοποθετούνται εντός του.
Συνολικά, η αξία της ψηφιακής ιδέας συνίσταται σε τρία επίπεδα, όσες και οι διαστάσεις του παγκόσμιου προβλήματος απόρριψης φαρμάκων: Η πρώτη είναι η οικονομική, καθώς οι οργανισμοί που απορρίπτουν φάρμακα σπαταλούν σημαντικά χρηματικά ποσά. Η δεύτερη η περιβαλλοντική, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 15% των φαρμάκων που απορρίπτονται καθίσταται τοξικά για το περιβάλλον. Και η τρίτη είναι η κοινωνική, διότι τη στιγμή που απορρίπτονται φάρμακα μαζικά, 120 κοινωφελείς οργανισμοί στην Ελλάδα έχουν ανεπάρκεια φαρμάκων.