Επίσκεψη φοιτητών Πανεπιστημίου Μάλμε στο ΟΠΑ

id: 
2518

Αθήνα, Νοέμβριος 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΛΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΑ

Τον προηγούμενο μήνα, επισκέφθηκαν τη χώρα μας 18 μέλη του Συνδέσμου Εξωτερικών Υποθέσεων του Μάλμε («UF Malmö»), προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων του ομώνυμου πανεπιστημίου, με σκοπό την εκ του σύνεγγυς ενημέρωσή τους για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελληνική κοινωνία και την νεολαία, αλλά και το μεταναστευτικό ζήτημα των τελευταίων μηνών.

Στην προσπάθειά τους αυτή, επέλεξαν για την ενημέρωσή τους την ακαδημαϊκή κοινότητα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (πλήρους φοίτησης) του Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου μας. Οι καθηγητές και οι φοιτητές μας ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμά τους και οργάνωσαν, με την επιμέλεια, τη καθοδήγηση και την πολύτιμη βοήθεια της κυρίας Αικατερίνης Γαλανάκη, Προϊσταμένης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΟΠΑ, και της κυρίας Σοφίας Γιαβρούδη, Συντονίστριας των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος ΔΕΟΣ, ένα workshop, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Οι φιλοξενούμενοί μας ενημερώθηκαν αρχικώς από τον Διευθυντή του Προγράμματος, Καθηγητή κ. Παναγιώτη Χατζηπαναγιώτου και στη συνέχεια από τους - επίσης Καθηγητές - κκ Γιώργο Ζανιά και Πάνο Τσακλόγλου, για τα τεχνικά ζητήματα του ελληνικού οικονομικού προβλήματος (ειδικά καθ' όσον κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας οι δύο τελευταίοι διετέλεσαν ως επίσημοι διαπραγματευτές της Ελλάδος με τους Θεσμούς (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) από πολλές και ποικίλες θέσεις ευθύνης του Ελληνικού Κράτους με ανάλογες θεσμικές αρμοδιότητες.

Στη συνέχεια, συνομίλησαν με πενταμελή αντιπροσωπεία φοιτητών του ΠΜΣ του Τμήματος ΔΕΟΣ για τα προβλήματα της νεολαίας στην Ελλάδα, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους, αλλά και για το φαινόμενο της φυγής ελληνικού ανθρώπινου κεφαλαίου προς το εξωτερικό - συζήτηση η οποία συνεχίστηκε σε δεύτερο χρόνο και εκτός των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές προέρχονταν τόσο από την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Πολιτικής (Παναγιώτης Γουρνάς, Μαρία Τσικκίνη, Βασίλης Νασόπουλος, Πέρυ Μπαζώτη), όσο και από την κατεύθυνση της Διεθνούς Χρηματοδοτικής και Οικονομικής (Δημήτρης Τζάλλας). Τέλος, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων / Πρόγραμμα Erasmus+ πρόσφερε στους καλεσμένους ένα αναμνηστικό δώρο (T-shirt με το έμβλημα τoυ Πανεπιστημίου μας) και υλικό ενημέρωσης για διεθνείς φοιτητές.

Με την επιστροφή τους στη Σουηδία, οι φοιτητές ανήρτησαν ένα σύντομο απολογισμό της επίσκεψής τους στην Ελλάδα, ευχαριστώντας, εν μέσω άλλων, το προσωπικό και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου μας για την «γνώση και τις πρωτογενείς πληροφορίες που απέκτησαν στην ηλιόλουστη και όμορφη Ελλάδα».

 

Από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (πλήρους φοίτησης) του Τμήματος ΔΕΟΣ &
το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

 

Τελευταία ενημέρωση: 11-04-2018