ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΦΟΙΒΗ
Η καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη είναι παγκοσμίου φήμης πρωτοπόρος σε καινοτόμα, ανθρωποκεντρικά, διεπιστημονικά συστήματα για τη βιώσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ φύσης, κοινωνίας και οικονομίας και συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στο 2% των πιο σημαντικών επιστημόνων παγκοσμίως. Είναι Καθηγήτρια στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια του Ερευνητικου Εργαστηρίου ReSEES: Research on Socio-Economic and Environmental Sustainability στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης Καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο της Δανίας στη Σχολή Τεχνολογίας, Διοίκησης και Οικονομικών. Είναι Διευθύντρια της Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης στο Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ
Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά και Οικονομετρία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (Ηνωμένο Βασίλειο), και κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο University College London, στο University of Reading και στο London School of Economics. Έχει δημοσιεύσει 15 βιβλία και περισσότερα από 600 δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιεύσεων στο Nature, το Lancet και κορυφαία επιστημονικά περιοδικά οικονομικής, οικονομετρίας και βιωσιμότητας. Έχει συν επιμεληθεί πολλά έγκριτα ακαδημαϊκά περιοδικά, όπως το Nature: Climate Action και Environmental and Resources Economics. Εχει οργανώσει πολυάριθμα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, έχει επιβλέψει περισσότερους από 30 διδακτορικούς φοιτητές και έχει δώσει ομιλίες και δημόσιες διαλέξεις σε όλο τον κόσμο.
Η καθηγήτρια Κουντούρη είναι ακαδημαϊκός, εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (AcademiaEuropae), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA) της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (WAAS), του Συμβουλίου Συνεργασίας των Εθνικών και Διεθνών Ακαδημιών Επιστημών (IAP), και μέλος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων για το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.
Το 2019 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE), της μεγαλύτερης επιστημονικής ένωσης στον τομέα, με περισσότερα από 1500 ιδρύματα μέλη και τώρα προεδρεύει του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενώσεων Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (WCERE). Το 2020 έλαβε το ιδιαίτερα τιμητικό European Research Council (ERC) Synergy Grant και το 2023 της απονεμήθηκε το Αριστείο των Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών
Είναι ιδρύτρια και διευθύντρια του δικτύου Alliance of Excellence for Research and Innovation on Aeiphoria (AE4RIA), συνδέοντας το έργο έρευνας και καινοτομίας 5 ερευνητικών κέντρων, 5 επιταχυντών καινοτομίας και πολυάριθμων δικτύων επιστημονικής πολιτικής, με περισσότερους από 200 ερευνητές και 100 διεπιστημονικά ανταγωνιστικά χρηματοδοτούμενα έργα (με εφαρμογή σε περισσότερες από 120 χώρες). Είναι πρόεδρος του Παγκόσμιου Κόμβου Κλίματος του δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και συμπρόεδρος του Δικτύου Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών – Ευρώπης με την συμμετοχή 2000 πανεπιστήμιων.
Είναι μία από τους Επιτρόπους της διεθνούς κύρους Επιτροπής Lancet για την Ανάκαμψη από COVID-19 , μέλος του Προγράμματος για την Αδελφική Οικονομία της Ολοκληρωμένης και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ποντιφικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών και μέλος του Δικτύου Ηγετών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το Κλίμα. Ενεργεί ως σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΤΕπ, της ΕΤΑΑ, του ΟΟΣΑ, της ΠΟΥ και πολλών άλλων, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων και ιδιωτικών διεθνών και εθνικών εταιρειών.
* Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν φέρει καμία ευθύνη όσον αφορά στην ακρίβεια των στοιχείων του συνοπτικού και του πλήρους βιογραφικού των μελών του προσωπικού, όπως αυτά αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους συντάκτες των βιογραφικών σημειωμάτων.