ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Διεύθυνση Γραφείου: Πατησίων 80, 5ος όροφος
Τηλέφωνο: 210 - 8203 367

Ο Κωνσταντίνος Καραμάνης είναι Καθηγητής Λογιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), στο οποίο εργάζεται από το 1999. Κατά την περίοδο 1996-1999 εργάστηκε ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Διοίκηση Επιχειρήσεων, 1979-1983), έλαβε Master στην Λογιστική και Χρηματοοικονομική από το Λάνκαστερ (1991-1992) και Ph.D. στην Λογιστική από το Εδιμβούργο (1993-1996).

Τέσσερις εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε δύο κορυφαία επιστημονικά περιοδικά: Accounting, Organizations and Society και Journal of Accounting and Economics. Άλλες εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά υψηλού κύρους, όπως: Accounting, Auditing and Accountability Journal, Accounting Forum, British Accounting Review, Critical Perspectives on Accounting, European Accounting Review,και International Journal of Auditing. Το έργο του έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης βάσει του συστήματος των ετεροαναφορών. Τον Ιανουάριο 2016, επιστημονική του εργασία «Audit Effort and Earnings Management» (Journal of Accounting and Economics, 2008, με Clive Lennox) βραβεύθηκε με το "Notable Contributions to the Auditing Literature Award" από το American Accounting Association.

Έχει συγγράψει ένα διδακτικό εγχειρίδιο Ελεγκτικής, και δύο βιβλία για επαγγελματίες λογιστές.

Είναι εκλεγμένο μέλος του πρώτου Συμβουλίου Ιδρύματος του ΟΠΑ (2012-2016). Έχει αναλάβει διάφορα διοικητικά καθήκοντα στο ΟΠΑ και έχει εκλεγεί εκπρόσωπος του ΟΠΑ σε συλλογικά όργανα εκπροσώπησης των μελών ΔΕΠ.

Ήταν πρόεδρος της ομάδας εργασίας που συνέταξε το νόμο 4308/14 (Οδηγία 34/2013/ΕΕ) και παραμένει πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής για την διευκόλυνση της εφαρμογής του. Είχε την κύρια ευθύνη της σύνταξης του νομοθετήματος, της διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), άμεση συνεργασία με την Task Force, καθώς και το κύριο βάρος επαφών και ενημέρωσης των παραγωγικών τάξεων. Η ψήφιση του νόμου στη Βουλή είχε την σχεδόν καθολική στήριξη των εκπροσώπων των επιχειρήσεων και των ενδιαφερόμενων επαγγελματικών ομάδων. Ο νόμος εκσυγχρόνισε το ελληνικό λογιστικό πλαίσιο και αντιμετώπισε αποτελεσματικά τη λογιστική πολυνομία.

Είναι μέλος του Συμβουλίου Λογιστικής Τυποποίησης (ΣΛΟΤ) της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Έχει αναλάβει έργα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα σε θέματα λογιστικής, χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και ανάλυσης, καθώς και στο Υπουργείο Οικονομικών σε θέματα λογιστικής και ελέγχου των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Έχει συμμετάσχει, κατόπιν προσκλήσεως, σαν ομιλητής σε ημερίδες, δημόσιες συζητήσεις και λοιπές εκδηλώσεις επαγγελματικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα (1986-1987) και σαν ορκωτός ελεγκτής στο Σώμα Ορκωτών Λογιστών (1988-1993).

Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλέφωνο: 697 427 8653
e-mail: c.caramanis@aueb.gr
web page: https://www.aueb.gr/el/faculty_page/caramanis_constantinos

Τελευταία ενημέρωση: 19-01-2021

Αναλυτικό Βιογραφικό:[pdf]

 

* Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν φέρει καμία ευθύνη όσον αφορά στην ακρίβεια των στοιχείων του συνοπτικού και του πλήρους βιογραφικού των μελών του προσωπικού, όπως αυτά αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους συντάκτες των βιογραφικών σημειωμάτων.