ΠΕΠΕΛΑΣΗ ΙΩΑΝΝΑ - ΣΑΠΦΩ

Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης
Διεύθυνση Γραφείου: Πατησίων 80, 104 34 Αθήνα, 6ος όροφος
Τηλέφωνο: 210 - 8203 740

Η Ιωάννα - Σαπφώ Πεπελάση, Καθηγήτρια Oικoνομικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε Πτυχίο BA in Economics από το Harvard University (1974), Μεταπτυχιακό Δίπλωμα MSc in Economic History από το London School of Economics (1976) και Διδακτορικό Δίπλωμα (PhD) in Economic History, επίσης, από το London School of Economics (1993). Τον Δεκέμβριο του 2003 το άρθρο "Ethnic Minority Groups in International Banking: Greek Diaspora bankers of Constantinople and Ottoman State Finances c.1840-1881" (που δημοσιεύθηκε στο Financial History Review, 2002) βραβεύθηκε από το Ottoman Bank Archive and Research Centre for the Competition for Research on History of Banking and Finance 2002.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα στα διεθνή περιοδικά: Business History, Business History Review, Financial History Review, Journal of European Economic History, Journal of Transport History, International Journal of Maritime History and the Journal of Applied Economics. Το 2005 εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Berg συλλογικός τόμος με τίτλο Diaspora Entrepreneurial Networks, Four centuries of History (τον οποίον επιμελήθηκε με την Τζελίνα Χαρλαύτη και την Ina Baghdiantz McCabe). Επίσης, από τον εκδοτικό οίκο Palgrave Macmillan εκδόθηκαν το 2005 και 2006 οι συλλογικοί τόμοι Entrepreneurship in Theory and History και Country Studies in Entrepreneurship. A Historical Perspective (τους οποίους επιμελήθηκε με τον Youssef Cassis). Το 2009 εκδόθηκε συλλογικός τόμος από την Alpha Bank με τίτλο Banking Historiography: past and present (το οποίο συνεπιμελήθηκε με τον Olivier Feiertag.

Διευθύνει από το 2001 το πρόγραμμα 'History of Greek entrepreneurship and the corporate sector', το οποίο και έχει δημιουργήσει μία σημαντική βάση δεδομένων για το ελληνικό επιχειρείν.

Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Ιστορίας της Επιχείρησης και εκτελεί τώρα δεύτερη θητεία στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Εξελικτικής Πολιτικής Οικονομίας (http://eaepe.org/). Από το 2010 ως το 2013 διετέλεσε μέλος του ΔΣ του ΚΕΠΕ και από το 2013 είναι μέλος του ΔΣ της ΚΣΟΤ (www.ksot.gr).

Πλήρες Βιογραφικό: 

Τελευταία ενημέρωση: 10-03-2023

 

* Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν φέρει καμία ευθύνη όσον αφορά στην ακρίβεια των στοιχείων του συνοπτικού και του πλήρους βιογραφικού των μελών του προσωπικού, όπως αυτά αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους συντάκτες των βιογραφικών σημειωμάτων.