ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
E-mail:
Διεύθυνση Γραφείου: Δεριγνύ 12, 5ος όροφος
Τηλέφωνο: 210 - 8203 449

Ο Δρ. Μανώλης Ν. Κρητικός είναι Καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας και Πληροφοριακών Συστημάτων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Έχει διδάξει μέχρι σήμερα μαθήματα Μαθηματικών, Πληροφορικής και Επιχειρησιακής Έρευνας σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιου Αθηνών, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Erasmus Πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο ΟΠΑ έχει υπηρετήσει σαν Ειδικός Επιστήμονας ΠΔ407, Λέκτορας, Επίκουρος Καθηγητής και Αναπληρωτής Καθηγητής. 

Έχει σπουδάσει στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε το πτυχίο του Μαθηματικού με βαθμό «Λίαν Καλώς» και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πληροφορική και Επιχειρησιακή Έρευνα με βαθμό «Λίαν Καλώς» από την Σχολή Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτορας Επιχειρησιακής Έρευνας και Πληροφοριακών Συστημάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα» και με τίτλο διατριβής: «Μαθηματικά πρότυπα και αλγοριθμικές επιλύσεις προβλημάτων μεταφορών με χρήση της τεχνολογίας των Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων». 

H διδακτορική του έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το πρόγραμμα EDAMBA (European Doctoral Program Association in Management and Business Administration), με τμήμα υποδοχής το Technology and Operations Management department , Rotterdam School of Management, Erasmus University, Holland. Υπήρξε Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος (ΕΜΥ) για μια πενταετία στην ερευνητική περιοχή των Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων στο τμήμα Επιχειρησιακής Έρευνας και Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1991-1996), ήταν κάτοχος υποτροφίας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για την επίδοση του στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Αριστείου προόδου κατά την αποφοίτηση του από το Λύκειο Νάξου. 

Oι εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε σημαντικά ακαδημαϊκά επιστημονικά περιοδικά (20 ABS list, 15 Q1) όπως :OMEGA-the International Journal of Management Science, Expert Systems with Applications – an international journal, International Journal of Production Research, International Journal of Production Economics, Journal of the Operational Research Society, International Transactions in Operational Research, Socio-Economic Planning Sciences, Applied economics, Operational Research: An International Journal, Journal of Statistics & Management Systems, Higher Education Studies, International Journal of Operations and Quantitative Management, Journal of Mathematics and System Science, Journal of Information Systems & Operations Management, εργασίες σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά όπως και σε βιβλία διεθνών και ελληνικών εκδοτικών οίκων όπως του εκδοτικού οίκου Springel. Έχουν παρουσιαστεί περισσότερες από 60 εργασίες του σε Διεθνή και Ελληνικά συνέδρια και έχει επιβλέψει διδακτορικές και μεταπτυχιακές διατριβές. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές και οργανωτικές επιτροπές διεθνών και ελληνικών συνεδρίων. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου LMDE2023 που συνδιοργάνωσε το ΟΠΑ με το Stevens Institute of Technology και το Ιδρυμα Μποδοσάκη.  

Έχει λάβει τιμητική διάκριση Εξαιρετικής Συμβολής ως κριτής το 2017 για τη συμβολή του στην ποιότητα του περιοδικού Expert Systems With Applications (impact factor 8.665) από τον επιστημονικό εκδοτικό οίκο ELSEVIER (Certificate of Outstanding Contribution in Reviewing) καθώς επίσης και πιστοποιητικά αναγνώρισης του έργου του ως κριτής των επιστημονικών περιοδικών: European Journal of Operational Research, International Journal of Production Economics, Computers and Operations Research, Engineering Applications of Artificial Intelligence και Transportation Research Part E. 

Κριτής για τα περιοδικά: International Journal of Management Science (OMEGA) , International Journal of Production Economics(IJPE), European Journal of Operational Research (EJOR), Computers and Operations Research (C&OR), Expert Systems With Applications (ESWA), Journal of the Operational Research Society (JORS) , International Transactions in Operational Research (ITOR) , International Journal of Sustainable Transportation (IJST), Journal of Industrial and Production Engineering (JIPE), Transportation Research Part E(TRE), Engineering Applications of Artificial Intelligence, International Journal on Engineering, Central European Journal of Operations Research (CJOR), Operations Management Research (OMRA), Operational Research: An International Journal, Data Technologies & Applications, Bavarian Journal of Applied Sciences (BJAS), Scientia Iranica Journal, Digital Signal Processing Journal, International Journal of Mathematics and Mathematical Sciences. 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν συνδυαστική βελτιστοποίηση, μοντέλα μαθηματικού προγραμματισμού, σχεδιασμό και ανάλυση αλγορίθμων για επίλυση προβλημάτων της επιχειρησιακής έρευνας και μεθοδολογίες μέτρησης αποδόσεων. 

Είναι Associate Editor στο Journal of Statistics and Management Systems (Q2) και πρόεδρος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας από το 2005 καθώς επίσης και μέλος της συντακτικής επιτροπής της Μαθηματικής Επιθεώρησης. Έχει την επιστημονική επιμέλεια και είναι μέλος της επιμέλειας των εκδόσεων  στην Ελληνική Γλώσσα από το εκδοτικό οίκο Broken Hill των: “Calculus & its Applications”, “Linear Algebra and its Applications” του εκδοτικού οίκου Pearson Education Inc και του “Mathematics for Economists” του εκδοτικού οίκου Manchester University Press. Συμμετέχει στη νέα έκδοση στην Ελληνική Γλώσσα του “Spreadsheet Modeling and Decision Analysis, A Practical Introduction to Business Analytics” , του εκδοτικού οίκου Cengage Learning. Συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου Πληροφορικής για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση «Σχεδίαση και Υλοποίηση Εφαρμογών» και στη συγγραφή του Προγράμματος Σπουδών του μαθήματος «Πληροφοριακά Συστήματα» για την Τεχνική Εκπαίδευση.  

Άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί σε έγκριτες πολιτικές εφημερίδες, περιοδικά και ελληνικές ιστοσελίδες όπως στο Βήμα της Κυριακής (στα ένθετα Νέες Εποχές και Οικονομία) , στον Οικονομικό Ταχυδρόμο , στο Alfavita κ.λ.π.  

Σήμερα είναι Πρόεδρος της φοιτητικής λέσχης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διοικητικής Επιστήμης (MSL) του ΟΠΑ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, Μέλος της Επιστημονική και Οργανωτική επιτροπή του μαθητικού διαγωνισμού για τα οικονομικά ΕΡΜΗΣ που διοργανώνεται από το ΟΠΑ, Πρόεδρος του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου του πρότυπου Λυκείου Αγίων Αναργύρων, Μέλος επιτροπής επιλογής συμβούλων εκπαίδευσης και συμμετέχει στη συγγραφή-επιμέλεια των νέων βιβλίων Μαθηματικών για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.  

Υπήρξε Γενικός Γραμματέας (2015-2021) της Μαθηματικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (MASSEE), Αντιπρόεδρος, Γενικός Γραμματέας και μέλος Διοικητικών Συμβουλίων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, υπήρξε η πρώτη επιλογή (διαδικασία του ΑΣΕΠ) σε θέση Επιχειρησιακού Ερευνητή στα Ελληνικά Δημόσια Νοσοκομεία, υπήρξε Διευθυντής και Αναπληρωτής Διευθυντής στην Επαγγελματική Σχολή Αθηνών και θεματοδότης του ΑΣΕΠ. Στη στρατιωτική του θητεία κατετάγη στα Τεθωρακισμένα και με την ειδικότητα Ειδικός Επιστήμονας – Προγραμματιστής Η/Υ υπηρέτησε στην Διεύθυνση Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού (ΔΑΣΠ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) με αντικείμενο το καταρτισμό του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της παρακολούθησης του ΕΜΠΑΕ. Υπήρξε Σύμβουλος Πληροφοριακών Συστημάτων στο τμήμα προμηθειών του Υπουργείου Ανάπτυξης/Εμπορίου, και Αξιολογητής στην Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, με συμμετοχή στην αξιολόγηση περισσοτέρων από 60 μεγάλων έργων πληροφορικής του Δημόσιου και του Ευρύτερου Δημόσιου τομέα όπως το Πληροφοριακό Σύστημα Υπηρεσιών Αεροναυτικών Πληροφοριών (AIS) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το Πληροφορικό Σύστημα για τις ανάγκες 14 Νοσοκομείων της Αττικής , το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τις ανάγκες του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το TaxisNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών κ.λ.π. 

Πλήρες Βιογραφικό: 

Τελευταία ενημέρωση: 05-04-2024

 

* Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν φέρει καμία ευθύνη όσον αφορά στην ακρίβεια των στοιχείων του συνοπτικού και του πλήρους βιογραφικού των μελών του προσωπικού, όπως αυτά αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους συντάκτες των βιογραφικών σημειωμάτων.