26/11/2013: AGENDA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 25–29 Νοεμβρίου 2013


Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Βασιλίσσης Σοφίας 2, 106 74 Αθήνα
Τηλ.: 210 7272100
http://ec.europa.eu/ellada
comm-rep-athens@ec.europa.eu

Πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα
(25 – 29 Νοεμβρίου 2013)

 

A. Νέα / Δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου: Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την ενίσχυση της βασικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη φορολογία των εταιρειών. Το ζήτημα της φοροδιαφυγής των εταιρειών είναι πολύ υψηλά στην πολιτική ατζέντα πολλών χωρών, εντός και εκτός ΕΕ, ενώ η ανάγκη για ανάληψη δράσης για την καταπολέμησή της επισημάνθηκε και κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις των Ομάδων G20 και G8. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την τροποποίηση της Οδηγίας για το κοινό φορολογικό καθεστώς το οποίο ισχύει για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρείες διαφορετικών κρατών μελών (2011/96/ΕΕ), με στόχο την εξάλειψη της εταιρικής φοροαποφυγής.

Τρίτη 26 έως Τετάρτη 27 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης – Οικοδόμηση ενός νέου οράματος για την ανάπτυξη μετά το 2015. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεντρώνουν υψηλού επιπέδου ομιλητές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα και της ακαδημαϊκής κοινότητας από όλες τις ηπείρους. Φέτος, θα εστιάσουν στους αναπτυξιακούς στόχους της Χιλιετίας (Millennium Development Goals) και στους στόχους μετά το 2015, ενώ θα παρουσιαστεί και η νέα έρευνα για την άποψη των Ευρωπαίων πολιτών ως προς την αναπτυξιακή βοήθεια.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου (tbc): Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τις προτάσεις για την προστασία του εμπορικού απορρήτου. Στο πλαίσιο της εμβληματικής πρωτοβουλίας «Ένωση καινοτομίας», που αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε την υποχρέωση να δημιουργήσει ένα φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον. Στόχος των συγκεκριμένων προτάσεων θα είναι η εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών για την προστασία έναντι της υπεξαίρεσης εμπορικών μυστικών και, σε περίπτωση παράνομης λήψης τους, η εξασφάλιση έννομης προστασίας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών σε δίκαιη δίκη, όπου και αν βρίσκονται στην ΕΕ. Το 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κοινά ευρωπαϊκά πρότυπα σε όλες τις ποινικές διαδικασίες, τα οποία συμπληρώθηκαν το 2012 με το δικαίωμα ενημέρωσης στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών και το 2013 με το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο. Με τη νέα δέσμη προτάσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει περαιτέρω το δικαίωμα των πολιτών σε δίκαιη δίκη στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών.

Αναλυτική Agenda

Β. Οπτικοακουστικό υλικό

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I083709&videolang=el&sitelang=en

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στην πράξη: Διαφανείς και αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες

Η μείωση του ρυθμιστικού και διοικητικού φόρτου εργασίας και η προώθηση υψηλών επιπέδων διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και λογοδοσίας στη δημόσια διοίκηση συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και, τελικά, στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) συνιστά μια απτή ευρωπαϊκή συμβολή στις μεταρρυθμίσεις εθνικών πολιτικών στους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της χρηστής διακυβέρνησης. Περισσότερες πληροφορίες: http://ec.europa.eu/esf

(Ημερομηνία: 14/11/2013 Διάρκεια: 01’:57’’)

Γ. Δράσεις της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου: Εκδήλωση στα πλαίσια της πολυμερούς σύμπραξης Comenius με θέμα: ''2013: Έτος Ευρωπαίου Πολίτη'' – Συνδιοργάνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του 3ου δημοτικού Σχολείου Πρεβέζης και του Europe Direct Ηπείρου (Θεοφάνειος Αίθουσα Τέχνης: Εθνικής Αντιστάσεως, 48100, Πρέβεζα – ώρα 19:30)

Τρίτη 26 Νοεμβρίου: Ημερίδα για τους Συμβούλους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ηπείρου με κεντρικό θέμα: «Ευρωπαϊκή Ένωση και Εκπαίδευση» – Συνδιοργάνωση του Europe Direct Ηπείρου, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων (Αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Αραβαντινού 5Ε, Ιωάννινα – ώρα 10:30)