12/5/2010 "Η Συλλογή Καλιτσουνάκη στην ψηφιακή βιβλιοθήκη των Google Books"

Το περιοδικό «Αρχείον Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών» εξεδόθη από τον καθηγητή Δημήτριο Εμμ. Καλιτσουνάκη ο οποίος διατήρησε την έδρα της Πολιτικής Οικονομίας της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ)  επί 37 έτη και διατέλεσε πρύτανης το διάστημα 1958-1959. Ο καθηγητής Καλιτσουνάκης συνέβαλε άμεσα στην ανάπτυξη των οικονομικών επιστημών στην Ελλάδα με τη διδασκαλία του και τη γενικότερη συγγραφή και αρθρογραφία του.

Το ανωτέρω περιοδικό, που ξεκινά το 1921 με τον πρώτο τόμο και τελειώνει το 1971 με τον πεντηκοστό πρώτο τόμο, φιλοξενεί επιστημονικές εργασίες εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που καλύπτουν όλο το φάσμα των οικονομικών και κοινωνικών επιστημών για 50 και πλέον χρόνια. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι Αγγελόπουλος, Ανδρεάδης, Βεζανής, Δαμαλάς, Δαμασκηνίδης, Δεληβάνης, Ελευθερόπουλος, Ζολώτας, Κανελλόπουλος, Μπανταλούκας, Παπαναστασίου, Σβώλος, Στρατουδάκης, Τωμαδάκης, Χαλκιόπουλος, Χαριτάκης, Χουμανίδης, Amon, Anderson, Fanfani, Gide, Haberler, Kalecki, Machlup, Perroux, Robinson, Tinbergen. Περιλαμβάνοντας μεταφρασμένα μερικά από τα σπουδαιότερα έργα της πολιτικής οικονομίας παρείχε άμεση ενημέρωση των ερευνητών, όντας ανοικτό σε κατάθεση νέων άρθρων που μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξέλιξη της οικονομικής επιστήμης. Επιπλέον οι βιβλιοκρισίες του καθώς και τα νέα για τις αναμενόμενες νέες εκδόσεις ήταν μια υπηρεσία πολύτιμη και μοναδική στην εποχή της. Για τους λόγους αυτούς, το Αρχείο Καλιτσουνάκη θεωρείται ως ο θεμέλιος λίθος της επιστημονικής οικονομικής και κοινωνικής σκέψης και έρευνας στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό της αξίας του περιοδικού αυτού αποτελεί το κάτωθι απόσπασμα από το αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Καλιτσουνάκη: «Επί μισό και πλέον αιώνα το μνημειώδες αυτό έργο αποτελούσε το φωτεινό άμβωνα των εξελίξεων, των ανατροπών, των κατακριμνήσεων, των κατακτήσεων, των θεωρήσεων, των αναθεωρήσεων, των ανθρωπιστικών και κοινωνικών ιδεών και ιδεωδών σε ελληνική και παγκόσμια κλίμακα. Επί μισό και πλέον αιώνα το γιγαντιαίο αυτό για την ανθρώπινη δυναμικότητα έργο αποτελούσε την ανεξάντλητη πηγή ιδεών, πληροφοριών και επιστημονικών αναζητήσεων στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.» (Σπουδαί, 1983, τ. ΛΓ’, τεύχος 1-2, σελ.184-185)

Με γνώμονα τα ανωτέρω, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Βιβλιοθήκη του, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, ψηφιοποίησε και διαθέτει μέσω του Διαδικτύου στη ψηφιακή βιβλιοθήκη των google books τα 727 άρθρα του Αρχείου Καλιτσουνάκη στην ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή επιστημονική κοινότητα για τη διατήρηση της ιστορικής οικονομικής μνήμης του εικοστού αιώνα. Στον παρακάτω σύνδεσμο http://books.google.com/ είναι η κεντρική σελίδα της ψηφιακής βιβλιοθήκης των google books όπου μπορούμε να αναζητήσουμε οποιοδήποτε άρθρο της συλλογής Καλιτσουνάκη με βάση τον τίτλο του π.χ. το άρθρο «Συμβολαί εις την θεωρίαν των συνεταιρισμών» του Δ.Καλιτσουνάκι μας εμφανίζεται ύστερα από αναζήτηση στη κεντρική σελίδα στο σύνδεσμο Link to Kalitsounaki collections @ Google books.