Οι «Βιβλίων Τόποι» στη Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος, Παρασκευή, 24/4/2015, 17.30

Είναι η μεγαλύτερη οικονομική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα. Αν κάποιος επιχειρηματίας αναζητεί πληροφορίες για το φορολογικό σύστημα ξένων χωρών, θα τις βρει εδώ, όπως και εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Συστάθηκε το 1931 ως ειδική οικονομική βιβλιοθήκη με αποστολή της την υποστήριξη του έργου της Τράπεζας της Ελλάδος και εγκαινιάστηκε το 1938. Διαθέτει 80.000 βιβλία και 120.000 εφημερίδες και περιοδικά και παρέχει πρόσβαση σε 65.000 e-books και σε 35 βάσεις ηλεκτρονικών δεδομένων για την οικονομική επιστήμη. Στις συλλογές της βρίσκουμε Προϋπολογισμούς του ελληνικού κράτους από το 1846, το «Κεφάλαιο» του Μαρξ και κλασικά οικονομικά κείμενα, αλλά και νέες εκδόσεις όπως το πρόσφατο «Τhe Deluge. Τhe Great War and the Remaking of Global Order, 1916-1931» (2014) του Ανταμ Τουζ, αντίτυπο της πρώτης έκδοσης της «Οδύσειας» (1938) του Καζαντζάκη με την υπογραφή του, εκδόσεις με τυπωμένη αφιέρωση στον Ξενοφώντα Ζολώτα, εκθέσεις κεντρικών τραπεζών.

Η επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η πέμπτη ξενάγηση σε βιβλιοθήκες της Αθήνας που διοργανώνουν οι «Βιβλίων Τόποι». Η δράση είναι μια πρωτοβουλία της φιλολόγου και δημοσιογράφου του βιβλίου Λαμπρινής Κουζέλη. Σκοπός είναι η γνωριμία του κοινού με μία βιβλιοθήκη κάθε μήνα – με το κτίριό της, τις συλλογές της, την ιστορία της, τις υπηρεσίες της.

Οι «Βιβλίων Τόποι» επισκέφθηκαν ήδη μεγάλες γενικές και ειδικές ερευνητικές βιβλιοθήκες, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής καθώς μια λαϊκή βιβλιοθήκη, την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Θα ακολουθήσουν η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Επιστημονική και Τεχνολογική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και η συλλογή της Βιβλιοθήκης της Βουλής στο Καπνεργοστάσιο στη Λένορμαν.

Στην επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος η προϊσταμένη της βιβλιοθήκης Εύα Σεμερτζάκη θα ξεναγήσει τα μέλη της ομάδας «Βιβλίων Τόποι» στη βιβλιοθήκη, θα μας μιλήσει για την ιστορία και τους στόχους της βιβλιοθήκης και θα μας δείξει ορισμένους από τους σπάνιους θησαυρούς της ενώ ο Παναγιώτης Παναγάκης, διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οποίο υπάγεται διοικητικά η βιβλιοθήκη, θα μας ξεναγήσει στο θαυμάσιο νεοκλασικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος από το οποίο πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες του οικονομικού βίου της χώρας, όπως ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ο Κυριάκος Βαρβαρέσος και ο Ξενοφών Ζολώτας.

 

Ώρα έναρξης ξενάγησης: 5.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο e-mail: vivlion.topoi@yahoo.gr

 

1