Το ΟΠΑ βραβεύει τον Εθελοντισμό

 

Το ΟΠΑ βραβεύει τον Εθελοντισμό

 

Με μια τιμητική εκδήλωση στις 24 Νοεμβρίου 2022, η Διοίκηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών βράβευσε τους εθελοντές φοιτητές και φοιτήτριες ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στο πρόγραμμα δράσεων Κοινωνικής Ευθύνης του Πανεπιστημίου.

Ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Δημήτρης Μπουραντώνης και ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Υποδομών, Υπεύθυνος για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης του ΟΠΑ, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δράκος, βράβευσαν 37 φοιτήτριες και φοιτητές για την προσφορά τους σε δράσεις του Πανεπιστημίου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Νικόλαος Βαφειάδης, Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας του Δήμου Αθηναίων και ο κ. Χαράλαμπος Μπόζιαρης, Προϊστάμενος του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αθηναίων.

Παραβρέθηκαν επίσης, η κα Βασιλεία Νιννή τ. Καθηγήτρια ΟΠΑ, και η υποψήφια διδάκτορας ΟΠΑ κα Παυλίνα Κατιάι.  

Φέτος, για πρώτη φορά καθιερώνεται το Βραβείο «Εθελοντής/ια της Χρονιάς», το οποίο για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 έλαβε ο φοιτητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, κ. Μιχάλης Τσανάκας.

Κατά την ομιλία του, ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής κ. Δημήτρης Μπουραντώνης ανέφερε μεταξύ άλλων: "Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη μακρόχρονη ιστορία του, υπηρετεί με συνέπεια ένα σύνολο διαχρονικών Αξιών, με ιδιαίτερη εστίαση στην Κοινωνική Προσφορά. Mέσα από τις δράσεις που σχεδιάζουμε προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα τις αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού".

Ο Αντιπρύτανης, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δράκος δήλωσε: "Είμαστε πολύ χαρούμενοι, καθώς έχουμε συνεχώς καινούργια μέλη στις εθελοντικές ομάδες του ΟΠΑ. Σχεδιάζουμε για το επόμενο διάστημα ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων που φιλοδοξεί να συμβάλλει θετικά στην κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία όχι μόνο της ακαδημαϊκής κοινότητάς του αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας".

Το ΟΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, σχεδιάζει  μια σειρά ενεργειών που απευθύνονται στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του, στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους αλλά και στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Οι 17 Στόχοι του ΟΗΕ για έναν καλύτερο, δικαιότερο και περισσότερο βιώσιμο κόσμο αποτελούν την πυξίδα του προγράμματος εθελοντισμού του Πανεπιστημίου, που μέσα από τις δράσεις του προσπαθεί να εμφυσήσει στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα τις αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού.

Οι εθελοντικές ομάδας του ΟΠΑ, αποτελούμενες από φοιτήτριες και φοιτητές από όλα τα Τμήματά του, προσφέρουν πολύτιμο έργο σε δράσεις όπως:

Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια, που διοργανώνονται από  την Αρχιεπισκοπή και τον Δήμο Αθηναίων και απορροφούν κάθε χρόνο φοιτήτριες και φοιτητές μας που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

Την Εθελοντική Αιμοδοσία, όπου κάθε χρόνο πολλά μέλη της Κοινότητας του ΟΠΑ συμβάλλουν στην ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Νοσοκομείου Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού χαρίζοντας το πολυτιμότερο δώρο ζωής για πολλούς συμπολίτες μας.

Τη συνεργασία με το Φιλανθρωπικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες ΕΡΜΗΣ, το Σωματείο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (www.somatioermis.gr), με το οποίο το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται και οργανώνει κοινές δράσεις και  εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση τόσο της κοινότητας του ΟΠΑ όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σε θέματα Αναπηρίας. Μια από τις πιο επιτυχημένες κοινές εκδηλώσεις αυτής της συνεργασίας, ήταν η Φιλανθρωπική Συναυλία που διοργανώθηκε στις 14 Nοεμβρίου 2022, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για την αγορά σχολικού λεωφορείου για το Σωματείο ΕΡΜΗΣ.

Ήδη τρία OΠA Run  έχουν ολοκληρωθεί με μεγάλη επιτυχία, ο αγώνας δρόμου που γίνεται  στο Πεδίον του Άρεως ως πρόταση ενός υγιεινού τρόπου ζωής αλλά και προβολής της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής της γειτονιάς.

Το ΟΠΑ από το 2021, με στόχο τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στους φοιτητές, δίνοντας έμφαση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και σε άτομα με αναπηρία, σχεδιάζει και υλοποιεί καινοτόμα έργα όπως:

Το Virtual Walkthrough, η εφαρμογή εικονικής περιήγησης, που σχεδιάστηκε με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της προσβασιμότητας στο Πανεπιστήμιο, περιλαμβάνει ειδική σήμανση των χώρων του για ΑμEΑ.

Ξενάγηση στους χώρους του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Υποδοχών των πρωτοετών. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο δια ζώσης, όσο και ψηφιακά και σε πραγματικό χρόνο, μέσω του virtual walkthrough, μια υπηρεσία που προσφέρεται για πρώτη φορά σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, με πολύ μεγάλο εύρος ευκαιριών και δυνατοτήτων ανάπτυξης για ξεναγήσεις μαθητών λυκείου και φοιτητών από το εξωτερικό.

Ψηφιακές εφαρμογές για την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των φοιτητών.

Ανάπτυξη των Κοινωνικών Δικτύων και καναλιών επικοινωνίας του Πανεπιστημίου με περιεχόμενο που δημιουργείται από τους ίδιους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των καινοτόμων αυτών δράσεων, δημιουργήθηκε η ομάδα AUEB Gen Z, το όνομα της οποίας η σηματοδοτεί την προσπάθεια του ΟΠΑ να αναβαθμίσει την πανεπιστημιακή ζωή και να φέρει τη νέα γενιά στο επίκεντρο της επικοινωνίας του. Η AUEB Gen Z συνεργάζεται με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΟΠΑ, υπό την καθοδήγηση του Υπεύθυνου Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου κ. Νίκου Κυρέζη και των στελεχών Μαρίας Λιάτσου, Βαλερή Παπαδοπούλου και Δήμητρας Γιωτοπούλου, και δημιουργεί καθημερινά υλικό επικοινωνίας και προβολής όλων των πτυχών της πανεπιστημιακής ζωής.

 

Ακολουθούν τα ονόματα των βραβευθέντων.

 

Για την προσφορά τους στα Κοινωνικά Φροντιστήρια:
Μαρία Γκιόκα, Παύλος Κουρής, Ηλίας Κώστα, Ελευθέριος Μαρίνος, Ηλίας Μηλιώνης, Ιωάννα - Μαρία Παπιδάκη

 

Για την προσφορά τους στην ομάδα Aueb Gen Z:
Κατερίνα Αναστασιάδη, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Αλέκος Γεωργούλιας, Μαριαμίνα Κοκκίνου, Δέσποινα Κομπιρλέα, Γιώργος Μεταξάς, Ελένη Μιχαηλίδου, Μαρία Μπουρλή, Στέλλα Μυστεγνιώτη, Θεοδώρα Πανταζίδη, Μιχάλης Τσανάκας, Λυδία Τοπτσιάν, Κατερίνα Τσίτουρα, Βαγγέλης Χανιωτάκης

 

Για την προσφορά τους στην ενημέρωση-ξενάγηση των πρωτοετών φοιτητών στο πλαίσιο της εορταστικής εβδομάδας τελετών υποδοχής του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023:
Δέσποινα Γίτση, Δώρα Δημοπούλου, Έβελη Θεοδοσίου, Αικατερίνη Θηβαίου, Κατερίνα Καπράλου, Ευαγγελία Κοντεμενιώτη, Μαρία Μαλέσκου, Παναγιώτα Μαρκάκου, Ελευθέριος Νικολόπουλος, Χρυσή Ντεμερούκα, Ιωάννης Παπαδάκης, Άγγελος Περγαντής, Δημήτρης Σαπουνάς, Μελίνα Αζαριάδη Τοπάλογλου, Σταυρούλα Τρουπή, Γαλάτεια Χαρατσή, Αλκέτα Χασμάδι

 

Περισσότερες Πληροφορίες για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς του ΟΠΑhttps://www.aueb.gr/el/content/koinoniki-eythyni 

 

Ο Πρύτανης του ΟΠΑ με τον "Εθελοντή της Χρονιάς" φοιτητή Μιχάλη Τσανάκα

Αντιπρύτανης ΟΠΑ κ. Δράκος, Βασιλεία Νιννή τ. Καθηγήτρια ΟΠΑ, φοιτητής ΟΠΑ, Νικόλαος Βαφειάδης Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας Δ. Αθηναίων, Πρύτανης ΟΠΑ,  Χαράλαμπος Μπόζιαρης Προϊστάμενος Τμ. Δια Βίου Μάθησης Δήμου Αθηναίων

Η ομάδα AUEB Gen Z με τους Νίκο Κυρέζη και Μαρία Λιάτσου, Τμ. Δημοσίων Σχέσεων ΟΠΑ

Νικόλαος Βαφειάδης Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας Δ. Αθηναίων, Πρύτανης ΟΠΑ

Νικόλαος Βαφειάδης Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας Δ. Αθηναίων, Πρύτανης ΟΠΑ, Παυλίνα Κατιάι υπ. διδ. ΟΠΑ, Αντιπρύτανης ΟΠΑ κ. Δράκος

 

 

 

ID: 
3688

Last updated: 28 November 2022