Μήνυμα του Πρύτανη προς φοιτήτριες και φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2020

Αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές,

 

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά μόλις ξεκίνησε και είναι αλήθεια ότι μας βρίσκει όλους μας μπροστά σε μια ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη κατάσταση. Η καινοφανής – και δυστυχώς βαθμιαία εντεινόμενη, προς το παρόν – υγειονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία της νόσου COVID-19 έχει επιβάλει την υιοθέτηση νέων συνηθειών, νέων μεθόδων και διαδικασιών, με απλά λόγια, νέων τρόπων να κάνουμε τα πράγματα στην καθημερινότητά μας.

 

Το Πανεπιστήμιό μας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από την πρώτη στιγμή της νέας πραγματικότητας επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά και, με την πολύτιμη συμβολή διδασκόντων και τεχνικού προσωπικού, φρόντισε για την αδιατάρακτη συνέχιση των μαθημάτων, θέτοντας σε εφαρμογή την διαδικασία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Επίσης, με την άριστη ανταπόκριση του διοικητικού προσωπικού στις νέες συνθήκες, το Πανεπιστήμιο εξακολουθεί να λειτουργεί απρόσκοπτα και το ίδιο παραγωγικά.

 

Ωστόσο, πάγια και αταλάντευτη άποψή μας είναι ότι ο φυσικός χώρος μας, διδασκάλων και φοιτητών, είναι το αμφιθέατρο, η πανεπιστημιακή αίθουσα. Και αυτό διότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν είναι μια μονοσήμαντη μεταφορά εξειδικευμένων γνώσεων, αλλά συνιστά μια διαρκή και πολυδιάστατη διεργασία, η οποία εμπεριέχει ακόμη την ανταλλαγή απόψεων, την ενίσχυση της κριτικής σκέψης, τον προβληματισμό και την διαμόρφωση νέων αντιλήψεων, αλλά και την σφυρηλάτηση της κοινωνικοποίησής σας. Όλα αυτά καθίστανται εφικτά – και, οπωσδήποτε, συντελούνται με πολύ περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο – μέσω της αλληλεπίδρασής μας μέσα στους χώρους του Πανεπιστημίου, με την φυσική μας παρουσία σε αυτό.

 

Στην παρούσα, όμως, συγκυρία, η επιθυμία μας για την διά ζώσης διενέργεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας επιβάλλεται να υποταχθεί στις ανάγκες της νέας πραγματικότητας, η οποία επιτάσσει – πριν και υπεράνω όλων – την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο σεβασμός των οδηγιών που θέτει η Πολιτεία, στο πλαίσιο των υγειονομικών πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται σε όλον τον κόσμο, είναι χρέος όλων μας, όχι μόνο ως μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, αλλά κυρίως ως ώριμων και σκεπτόμενων ενήλικων πολιτών. Τώρα χρειάζεται υψηλό αίσθημα ευθύνης, δύναμη, επιμονή και ευελιξία.

 

Εμείς, από την μεριά μας, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η επαφή μας μαζί σας να είναι όσο γίνεται περισσότερο άμεση και, βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι όλοι μας - διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό - με ενωμένες δυνάμεις θα εργαζόμαστε καθημερινά ώστε να εξακολουθούμε να σας παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

 

Είμαστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα τα δύσκολα θα περάσουν και ότι θα μπορέσουμε και πάλι να βρεθούμε όλοι μαζί, στους ίδιους χώρους, στο Πανεπιστήμιό μας. Ανυπομονούμε όλοι γι’ αυτό και θα εργαστούμε μεθοδικά και συντονισμένα για να το πετύχουμε.

 

Καλή ακαδημαϊκή χρονιά σε όλες και όλους!  

 

 

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης

 

 

ID: 
2535

Last updated: 12 October 2020