Τηλεργασία: Πιο πολλές ώρες δουλειάς, ωστόσο μεγαλύτερη αποδοχή των εργαζόμενων

Της ΕΛΕΑΝΝΑΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗ,
Επίκουρης Καθηγήτριας Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του ΟΠΑ

 


Η νέα «εποχή» της τηλεργασίας φαίνεται ότι έχει επικρατήσει, αλλά με ποιους όρους; Ποιες είναι οι εμπειρίες των εργαζομένων από τα δυο χρόνια που προηγήθηκαν και τι διαφαίνεται για το επόμενο χρονικό διάστημα;
Τα στοιχεία καταλήγουν στο εξής εντυπωσιακό συμπέρασμα: οι ώρες εργασίας των πολιτών που δουλεύουν με την μέθοδο της τηλεργασίας τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν μεν κατά 42% ωστόσο σε ποσοστά που ξεπερνούν το 80% οι πολίτες φαίνεται να την προτιμούν! Αυτό δείχνει η έρευνα του Εργαστηρίου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού που υποστηρίζει επιστημονικά το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα έγινε σε 557 άτομα, εργαζόμενους οργανισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ στόχος ήταν να συγκριθούν τα αποτελέσματά της με  αντίστοιχη έρευνα του 2020.

Από την έρευνα αυτή προέκυψαν τα παρακάτω:

  • Το 50% των ερωτώμενων έχουν πλέον εμπειρία τηλεργασίας, είτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή νωρίτερα. Πριν την πανδημία, μόνο 30% είχαν τέτοια εμπειρία.
  • Από τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμπειρία τηλεργασίας, ένας στους πέντε θα ήθελε να τηλεργαστεί.
  • Από τους εργαζόμενους που δεν έχουν τηλεργαστεί ποτέ, ένα 20% θα ήθελε να τηλεργαστεί (ανώτερο επίσης από το αντίστοιχο το 2020).
  • Το 85% αυτών που τηλεργάζονται σήμερα, επιθυμεί να συνεχίσει την τηλεργασία (πολύ: 20%, αρκετά: 37%, μέτρια: 27%).
  • Το 84% προτιμά είτε μία τακτικότητα στην τηλεργασία (μία φορά ή περισσότερες ανά εβδομάδα -50,5%), είτε εφαρμογή της τηλεργασίας, όποτε αυτό χρειάζεται (34%).
  • Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναγνωρίζει ότι η τηλεργασία τους διευκολύνει με διάφορους τρόπους (κυρίως εξοικονόμηση χρόνου και πόρων).

Γενικά, οι ερωτώμενοι δε νιώθουν ότι η τηλεργασία επηρεάζει την απόδοσή τους στην εργασία (είτε θετικά είτε αρνητικά) ή τα επίπεδα άγχους τους σ αυτήν ενώ περισσότερο αρνητικοί στην τηλεργασία είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και αυτοί που στη δουλειά τους βοηθούν άλλους ανθρώπους (πχ. εκπαίδευση, ιατρική, νοσηλευτική, παροχή πληροφοριών κλπ).

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 42ο – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022