10 χρόνια «ΟΠΑ News»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΔΕΚΗΣ
Πρύτανης του ΟΠΑ

Στο τεύχος αυτό γιορτάζουμε την επέτειο των 10 χρόνων της ΟΠΑ News, της εφημερίδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέσα από την πορεία αυτή μπορούν οι ερευνητές του παρόντος και του μέλλοντος να παρατηρήσουν τόσο την πορεία της εξέλιξης του ΟΠΑ όσο και τα θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η εξέλιξή της σε ένα σύγχρονο κανάλι μεταφοράς και διάχυσης της γνώσης που παράγουν λαμπροί επιστήμονες και μάλιστα σε απλή και κατανοητή από όλους γλώσσα και μορφή, πιστεύουμε ότι της προσδίδει ιδιαίτερο νόημα και αξία.

Η έρευνα που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα για τα 10 χρόνια λειτουργίας της επιβεβαιώνει τα παραπάνω γραφόμενα και μας γεμίζει με ευθύνη για τη συνέχεια και την περαιτέρω βελτίωσή της ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αυτό που μας ωθεί και μας συνδράμει το επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, οι απόφοιτοί μας, αλλά και το ευρύ κοινό. Η μεγάλη παρακαταθήκη που άφησαν για την ΟΠΑ News τα 10 αυτά χρόνια οι πρώην Πρυτάνεις του ΟΠΑ, κ.κ. Κ. Γάτσιος, Εμ. Γιακουμάκης και Δ. Μπουραντώνης, αποτελεί και μεγάλη ευθύνη για την τωρινή διοίκηση να συνεχίσει και να ενδυναμώσει την αξία που προσφέρει. Επίσης, η συνεργασία με το ιστορικό ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ αποτέλεσε σταθμό στην εξέλιξη και τη διάδοσή της στο ευρύ κοινό, προσελκύοντας και νεανικά κοινά που αποτελεί ένα ακόμα όφελος για την κοινωνία.

Στο επετειακό αυτό τεύχος πραγματευόμαστε τα εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) της χώρας που αποτελούν όχι μόνο τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, αλλά και σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της. Εξειδικευμένοι επιστήμονες σε αυτό το είδος των επιχειρήσεων καταθέτουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους σε θέματα, όπως της χρηματοδότησής τους, της καινοτομίας που χρειάζεται να αναπτύξουν, της διεθνοποίησής τους, του ανθρώπινου δυναμικού και της ανάπτυξης των ταλέντων τους, τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τη διαδοχή τους.

Θεωρούμε χρέος μας να στηρίζουμε την ανάπτυξη όλων των επιχειρήσεων του οικοσυστήματος της οικονομίας και ειδικά των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, παράγοντας και διαχέοντας γνώση που θα τις βοηθήσουν στη μακρόχρονη βιωσιμότητά τους, δημιουργώντας τους ανθρώπους που θα ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους σε αυτές, σχεδιάζοντας προγράμματα που προσαρμόζονται στις ανάγκες τους και επιμορφώνοντας επιχειρηματίες και στελέχη με τις σύγχρονες δεξιότητες και ικανότητες που απαιτεί το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

 

Καλή σας ανάγνωση!

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 56ο – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025