Βιώσιμη τραπεζική

Προϊόντα και χρηματοοικονομικές λύσεις που διασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον


Συνέντευξη στην «ΟΠΑ News» παραχώρησε ο κ. Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Retail Banking & Distribution Networks, της Τράπεζας Πειραιώς.

Πώς επηρεάστηκαν τα σχέδιά σας για τους επόμενους μήνες από τις δυσκολίες του διαστήματος που διανύουμε; Απαιτούνται νέες στρατηγικές προσαρμοσμένες περισσότερο στη νέα ψηφιακή εποχή;

Διανύουμε πράγματι μια δύσκολη περίοδο μετά την πανδημία. Η Πολιτεία κινήθηκε πολύ γρήγορα από την αρχή της κρίσης με την υιοθέτηση μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πολύ σημαντική επίσης ήταν η τομή που έγινε στην ψηφιακή διακυβέρνηση του κράτους, η οποία επηρέασε την οικονομία και την καθημερινότητα όλων μας. Παράλληλα, οι τράπεζες υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα διοχετεύοντας ρευστότητα, ενώ ενισχύουν τις ψηφιακές συναλλαγές, ώστε να δίνουν επιπλέον δυνατότητες στους πελάτες τους να διενεργούν εξ αποστάσεως τις συναλλαγές τους.

Η ανάπτυξη δεν είναι μόνον έννοια οικονομική, αλλά έχει παράμετρο κοινωνική και περιβαλλοντική.

Η πανδημία επέτρεψε τη γοργότερη διείσδυση των ψηφιακών υπηρεσιών και την προσαρμογή των πελατών μας, στην Τράπεζα Πειραιώς όμως πραγματοποιούμε εδώ και χρόνια μεγάλου ύψους επενδύσεις για την ψηφιοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών. Υπό τις παρούσες συνθήκες, μεγιστοποιήσαμε τις δυνατότητες ηλεκτρονικής τραπεζικής, που καλύπτουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών και επιτρέπουν στους πελάτες να πραγματοποιούν συναλλαγές γρήγορα και με ασφάλεια.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η παρούσα κρίση ανέδειξε και κάτι ακόμη: την υποχρέωση των μεγάλων οργανισμών να επιστρέφουν αξία στην κοινωνία. Είναι κάτι που για την Τράπεζα Πειραιώς είναι σταθερή δέσμευση, καθώς η ανάπτυξη δεν είναι μόνον έννοια οικονομική, αλλά έχει παράμετρο κοινωνική και περιβαλλοντική.

Στόχος μας είναι η βιώσιμη τραπεζική να αποτελέσει ένα σύνολο αξιών και αρχών που θα μετουσιωθούν σε πρακτικές εφαρμογές, προϊόντα, πρωτοβουλίες και δράσεις με απτό και ουσιαστικό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα όλων μας. Για εμάς αυτό μεταφράζεται σε ενέργειες, προϊόντα και χρηματοοικονομικές λύσεις που ενθαρρύνουν την τήρηση κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance) στην επιχειρηματικότητα. Για παράδειγμα, πρωτοπορούμε με το sustainability linked loan, το οποίο έχει χαμηλότερη τιμολόγηση εφόσον δείκτες αειφορίας τηρούνται κατά τη διάρκεια του δανείου, τα δάνεια και το leasing για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ειδικά δάνεια για φωτοβολταϊκά προς αγρότες, δάνεια για ενεργειακή αυτονομία σε κτηριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σειρά χρηματοδοτήσεων για μετάβαση από τα πλαστικά σε βιοδιασπώμενα προϊόντα με προνομιακή τιμολόγηση.

Πώς μπορούν τα πανεπιστήμια και οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να συνεργαστούν προς όφελος και των δύο πλευρών;

Η συνεργασία πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής για όλες τις πλευρές και για την οικονομία γενικότερα. Στην Τράπεζα Πειραιώς δίνουμε έμφαση στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και τη θεωρούμε κρίσιμη για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαστε υπερήφανοι που το Project Future, το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας που υλοποιούμε και διανύει το τρίτο έτος του, παρέχει τα εφόδια που χρειάζονται στους νέους πτυχιούχους για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην αγορά εργασίας. Σε κάθε κύκλο του προγράμματος «ακούμε» την αγορά εργασίας, και προσαρμόζουμε και ενισχύουμε το Project Future. Είμαστε ευτυχείς που οι απόφοιτοί του βρίσκουν δουλειά και κυρίως αποκτούν υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης. Ήδη 1.020 νέοι που έχουν εκπαιδευτεί από το Project Future και το ReGeneration στους 4 πρώτους κύκλους του προγράμματος έχουν βρει θέση στην ελληνική αγορά εργασίας, ενώ η διαδικασία των προσλήψεων είναι σε εξέλιξη.

Ποια είναι η συμβουλή σας προς τους νέους και τις νέες που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο;

Θα τους συμβούλευα να βρουν μια ισορροπία: να επιλέξουν ένα αντικείμενο σπουδών που να έχει αντίκρισμα στη σύγχρονη απαιτητική αγορά εργασίας, αλλά και να ασχοληθούν με αυτό που τους αρέσει. Θεωρώ ότι επιτυχημένοι επαγγελματικά είναι οι άνθρωποι που αγαπούν αυτό με το οποίο ασχολούνται και δίνουν σε αυτό κάτι από τον εαυτό τους.