«Τι σημαίνει επιτυχία;»
«Πρώτοι των πρώτων» μετά από αγωνίες, εντατική προσπάθεια, πίεση και μια εξεταστική «ανηφόρα». Οι …καλύτεροι των πρωτοετών φοιτητών και φοιτητριών του, εκείνοι που ξεχώρισαν κατά τη φετινή εξεταστική διαδικασία για την είσοδο στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας, μίλησαν στην «ΟΠΑ News» και εξήγησαν: Τι σημαίνει η λέξη επιτυχία; Τι περιμένει κανείς από τις σπουδές του και ειδικά από το ΟΠΑ; Πως θα θέλαμε να είναι η ζωή μετά από 5 χρόνια; Τι μας εντυπωσιάζει περισσότερο στο Πανεπιστήμιο μας; Πως μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας επιστημονικά; Ποιο είναι σήμερα το μεγαλύτερο μειονέκτημα του εξεταστικού συστήματος για τα ΑΕΙ αλλά και τα πλεονεκτήματα του; Τι θα πει «Έλληνας επιστήμονας»;
Ολυμπία-Παναγιώτα Μεγάλου,
πρώτη στο Τμήμα
Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών
«Τώρα που η ψυχοφθόρα διαδικασία εισαγωγής στο πανεπιστήμιο φαντάζει μία μακρινή περιπέτεια, μπορώ επιτέλους να χαρώ τους καρπούς των κόπων μου και να ατενίσω το μέλλον μου με αισιοδοξία. Είμαι πια φοιτήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η επιλογή μου ήταν συνειδητή. Καθώς το πρόγραμμα σπουδών, η παρουσία του ΟΠΑ σε διεθνή forum και η εκπαίδευση υψηλής ποιότητας που παρέχει, ήταν αρκετά για να επιλέξω τη σχολή αυτή. Ελπίζω ως μελλοντική ελληνίδα επιστήμονας να συμβάλλω στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της χώρας μου και στην πρόοδο της επιστήμης».
Αναστάσης Χαϊδεμένος,
πρώτος στο Τμήμα
Οικονομικής Επιστήμης
«Χαίρομαι που θα φοιτήσω στο Τμήμα της Οικονομικής Επιστήμης καθώς ήταν ο μοναδικός μου στόχος. Ελπίζω ότι το ΟΠΑ θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον μου και θα προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες για περαιτέρω ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία. Θεωρώ πως το εξεταστικό σύστημα για τα ΑΕΙ προσφέρει κατά ένα βαθμό το πλεονέκτημα της αξιοκρατίας και της αντικειμενικότητας · βασίζεται όμως ανισόβαρα σε μια διαδικασία αποστήθισης και αφομοίωσης στείρας γνώσης που κάθε άλλο παρά αναγνωρίζει και αξιολογεί τις ικανότητες κάθε εξεταζόμενου. Εύχομαι σε όλους τους εισακτέους ένα όμορφο ξεκίνημα».
Οδυσσέας Κερασαρίδης,
πρώτος στο Τμήμα
Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
«Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ικανοποιημένος για την εισαγωγή μου στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ και για τη δικαίωση της προσπάθειας που κατέβαλα, μετά από μια περίοδο προετοιμασίας που μόνο ως “εντατική” μπορεί να χαρακτηριστεί. Θεωρώ πώς το μεγαλύτερο μειονέκτημα του εξεταστικού μας συστήματος είναι η αξιολόγηση της συστηματικής προσπάθειας δύο (τουλάχιστον) ετών, εντός δέκα ημερών και τεσσάρων διαγωνισμάτων. Από το ΟΠΑ περιμένω ένα υψηλό επίπεδο σπουδών, που σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό πλήθος των φοιτητικών δραστηριοτήτων, θα με βοηθήσει, ως απόφοιτο, να διεκδικήσω κάποια υποτροφία σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή να ενταχθώ ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας. Φιλοδοξώ να συνεισφέρω στην επιστημονική πρόοδο της χώρας μέσω της επιχειρηματικότητας και να αναδείξω την αξία του Έλληνα επιστήμονα και επιχειρηματία».
Θεοδώρα Κωνσταντούρου,
πρώτη στο Τμήμα
Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
«Η εισαγωγή μου στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ με χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς το συγκεκριμένο Τμήμα αποτελούσε την πρώτη μου επιλογή. Μια λέξη που χαρακτηρίζει απόλυτα την περίοδο των εξετάσεων για εμένα είναι η επιμονή. Επιμονή για να περάσω στο πανεπιστήμιο της επιλογής μου, ένα πανεπιστήμιο διεθνώς αναγνωρισμένο, αναμένοντας αυτό να μου προσφέρει εμπειρίες, γνώσεις και ευκαιρίες, ώστε σε 5 χρόνια έχοντας αποκτήσει το πτυχίο μου, να βρίσκομαι σε θέση να επιλέξω ένα εξειδικευμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που να με καλύπτει. Στο ΟΠΑ με εντυπωσίασαν περισσότερο το πλούσιο πρόγραμμα σπουδών, η οργάνωση, οι ποικίλες δράσεις του, αλλά και η άμεση απορρόφηση των φοιτητών από την αγορά εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στόχος μου τώρα είναι να τιμήσω την καλή θέση εισαγωγής μου, να ασχοληθώ με ένα αντικείμενο που με ενδιαφέρει και με ευχαριστεί, αλλά και να απολαύσω την φοιτητική ζωή. Έτσι εύχομαι καλές σπουδές σε όλους τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές μου!»
Νικηφόρος Τσώρης,
πρώτος στο Τμήμα
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
«Ύστερα από την εισαγωγή μου ένιωσα πρωτοφανή χαρά και ένα αίσθημα δικαίωσης καθώς η προσπάθεια μου σε όλο το Λύκειο απέδωσε καρπούς. Ειδικότερα, την περίοδο προετοιμασίας θα την χαρακτήριζα ως κουραστική και πιεστική, αλλά εν τέλει κερδοφόρα. Από το ΟΠΑ αναμένω να αποκτήσω τα απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχή επαγγελματική σταδιοδρομία. Σε 5 χρόνια θα ήθελα οπωσδήποτε να έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου σε προπτυχιακό επίπεδο. Στο ΟΠΑ με εντυπωσίασε πως επί σειρά ετών παραμένει σταθερά ως μια από τις κορυφαίες επιλογές των μελλοντικών φοιτητών. Ως μεγαλύτερο μειονέκτημα του εξεταστικού συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων θεωρώ τον μεγάλο όγκο της ύλης τον οποίο οι μαθητές καλούνται να απομνημονεύσουν, γεγονός που τους προκαλεί έντονο άγχος και αγωνία, έχοντας επίπτωση στην ψυχολογική τους υγεία και κατάσταση. Ακούγοντας τον όρο "Έλληνας Επιστήμονας" σκέφτομαι τα χαρακτηριστικά που τον απαρτίζουν και τον κάνουν περιζήτητο εντός και εκτός της χώρας, όπως η εργατικότητα, η συνέπεια, το όραμα και η ευελιξία σκέψης».
Κωνσταντίνα-Μαρία Φασουλά,
πρώτη στο Τμήμα
Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
«Εκπλήσσομαι με την πρωτιά, καθώς στόχος μου ήταν βασικά η εισαγωγή στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, αλλά τη δέχομαι με χαρά. Μπορώ να χαρακτηρίσω την περίοδο προετοιμασίας ως μια "αναμέτρηση" με τις δυνάμεις μου, με το εξεταστικό σύστημα να μην είναι σύμμαχος, διότι παρόλο που είναι αδιάβλητο περιορίζει την αυτενέργεια. Από το ΟΠΑ περιμένω να ανοίξω τους ορίζοντές μου και σε 5 χρόνια να έχω μια δημιουργική απασχόληση. Με εντυπωσίασε η οργάνωση του. Επιθυμώ ως νέα επιστήμονας να βοηθήσω στην αναβάθμιση της χώρας μέσω πραγματοποίησης πρωτοποριακών ιδεών, καθώς ένας "Έλληνας επιστήμονας" χρειάζεται ευκαιρίες για εξέλιξη, που δίνει το ΟΠΑ».
Αναστασία Κοκκάλα,
πρώτη στο Τμήμα
Πληροφορικής
«Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενη καθώς κατάφερα να περάσω στην πρώτη μου επιλογή. Η λέξη που χαρακτηρίζει την περίοδο μελέτης μου για το πανεπιστήμιο είναι η επιμονή. Από το ΟΠΑ περιμένω να με εφοδιάσει κατάλληλα ώστε σε μία πενταετία να εργάζομαι στο περιβάλλον που ονειρεύομαι. Αυτό που με εντυπωσίασε στο ΟΠΑ είναι ότι συνδυάζει τις επιστήμες της οικονομίας και της πληροφορικής. Η πληροφορική αποτελεί αρωγό στον εκσυγχρονισμό της χώρας μας σε πολλαπλά επίπεδα και την επίλυση σοβαρών προβλημάτων της. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του συστήματος για τα ΑΕΙ είναι ότι το επίπεδο των μαθητών κρίνεται από μια τρίωρη εξέταση και όχι μια πιο σφαιρική και σταδιακή καταγραφή της προόδου τους. Οι λέξεις ‘Έλληνας επιστήμονας’ με γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον».
Δήμητρα Αλεξοπούλου,
πρώτη στο Τμήμα
Στατιστικής
«Είμαι σίγουρα πολύ ικανοποιημένη και ενθουσιασμένη με την επίδοση και την επιλογή μου, μετά από μια αρκετά πιεστική και αγχωτική χρονιά. Από τις σπουδές μου περιμένω την απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων στον τομέα της Στατιστικής, που είναι και ο βασικός λόγος που επέλεξα ένα Τμήμα που υπάρχει μόνο στο ΟΠΑ. Σε 5 χρόνια από τώρα θα ήθελα να έχω το πτυχίο μου και μια βασική ιδέα για το τι θα ακολουθήσει μετά από αυτό. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δε γνωρίζω πως και αν θα μπορούσα να αλλάξω την εικόνα της χώρας επιστημονικά στο μέλλον. Έχοντας ζήσει την εμπειρία των Πανελλήνιων εξετάσεων ένα από τα μειονεκτήματά του συστήματος είναι η πίεση που ασκείται στους υποψήφιους για να αντέξουν σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία στην οποία δεν αξιολογούνται για την επάρκεια των γνώσεων τους αλλά συγκρίνονται με όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους».