Τα οικονομικά παθήματα γίνονται μαθήματα

Η σύνδεση της μακροοικονομικής γνώσης με τη σχολική εκπαίδευση


Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ,
Ομότιμου Καθηγητή του ΟΠΑ

 

Από αριστερά, Μανώλης Κρητικός, Καθηγητής ΟΠΑ, Νίκος Χριστοδουλάκης, Ομότιμος Καθηγητής ΟΠΑ, Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σοφία Τακάογλου, Πρόεδρος Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Απόστολος Φιλιππόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΟΠΑ


Ημερίδα με θέμα: «Η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών στη χώρα μας και ο μετασχηματισμός τους σε σχολική γνώση» διεξήχθη την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Η εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού με την Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εντάσσεται σε μια  σειρά δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον ετήσιο μαθητικό διαγωνισμό στα Οικονομικά «ΕΡΜΗΣ». Ο διαγωνισμός αυτός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου της χώρας και ξεκίνησε το 2020 με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) που μετέπειτα εξελίχθηκε σε ΟΠΑ. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός «ΕΡΜΗΣ» διοργανώνεται από το ΟΠΑ, σε συνεργασία με την Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και αποβλέπει στην αναβάθμιση της οικονομικής παιδείας στη χώρα μας.


 

Αν και η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει έντονα οικονομικά προβλήματα και κρίσεις από την ίδρυση του ελληνικού κράτους η οικονομική παιδεία στη ώρα μας εξακολουθεί να είναι υποβαθμισμένη σε σχέση με άλλες ώρες της Ευρώπης

Αν και η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει έντονα οικονομικά προβλήματα και κρίσεις από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους το 1821 (με τις συνέπειες τις πρόσφατης κρίσης χρέους της προηγούμενης δεκαετίας να είναι ακόμα αισθητές), η οικονομική παιδεία στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι υποβαθμισμένη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό απεικονίζεται ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Οι ώρες διδασκαλίες των οικονομικών μαθημάτων στα σχολεία είναι επιεικώς ανεπαρκείς, τα διδακτικά βιβλία καθυστερούν δραματικά να ανανεωθούν, δεν υπάρχουν ευκαιρίες για επανεκπαίδευση των καθηγητών, κ.λπ. Επίσης, λόγω της έλλειψης επικοινωνίας των ελληνικών πανεπιστημίων με τα σχολεία αλλά και την Πολιτεία γενικότερα, η όποια οικονομική γνώση και έρευνα που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν διαχέεται στην υπόλοιπη κοινωνία, κάτι που οδηγεί στη δυσκολία κατανόησης βασικών οικονομικών εννοιών από πολλούς συμπολίτες μας.

Η Ημερίδα ήταν μια προσπάθεια να ακουστούν αυτές οι ανησυχίες και κυρίως να έρθει σε επαφή η κοινότητα των λειτουργών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τόσο με την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΟΠΑ όσο και με σημαντικούς οικονομικούς θεσμούς της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, στην εκδήλωση συμμετείχαν και μίλησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Κέντρου Έρευνας και Προγραμματισμού. Συμμετείχαν επίσης περίπου 160 καθηγητές Οικονομικών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ οι ομιλίες μεταδόθηκαν και διαδικτυακά για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν εκτός Αθηνών.

 

Η Ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Πρύτανη του ΟΠΑ, Καθηγητή Βασίλη Βασδέκη και της κυρίας Σοφίας Τακάογλου, Προέδρου της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Συμβούλου Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Γιάννης Κατσαρός, ανακοίνωσε την αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των οικονομικών στη Β’ και Γ’ Λυκείου. Ο κ. Χρήστος Τζώρτζης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης κυρία Παγώνα Χαρίτου, εξήγησαν τι σημαίνει Κρατικός Προϋπολογισμός, τη σημασία του και το πώς γίνεται η κατάρτισή του. Η κυρία Μαριάνθη Αναστασάτου, εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία και προέβη σε ανασκόπηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ο κ. Δημήτρης Μπουρίκος, εκ μέρους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εξήγησε τη δομή των φορολογικών εσόδων και τον ρόλο αυτής της τόσο σημαντικής Αρχής σε μια  χώρα με έντονο πρόβλημα φοροδιαφυγής. Ο κ. Αθανάσιος Θανόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αναφέρθηκε στο πώς λειτουργεί η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία αλλά και τη σημασία των αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για την οικονομία και τη δημοκρατία γενικότερα. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Διοικητής του Κέντρου Έρευνας και Προγραμματισμού (ΚΕΠΕ) κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, μίλησε για τον ιστορικό ρόλο του ΚΕΠΕ στην οικονομική πολιτική της χώρας. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν τρεις Καθηγητές του ΟΠΑ οι οποίοι συμμετέχουν και στην οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού «ΕΡΜΗΣ». Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, Ομότιμος Καθηγητής του ΟΠΑ, μίλησε για την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας, τον ρόλο των μνημονίων και τις επιπτώσεις για την ανάπτυξη και την ανισότητα. Ο κ. Μανώλης Κρητικός παρουσίασε δείκτες μέτρησης της ποιότητας των θεσμών, που είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τις οικονομικές προοπτικές μιας χώρας. Τέλος, ο γράφων μίλησε για τις σύγχρονες μακροοικονομικές προκλήσεις και τον τρόπο που θα έπρεπε να διαμορφώνουν τη διδασκαλία του μαθήματος της οικονομικής επιστήμης στα σχολεία.