Στην πρώτη 15άδα διεθνώς τα μεταπτυχιακά του ΟΠΑ
Στις πρώτες 15 θέσεις σε διεθνές επίπεδο βρίσκονται Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο φέτος διακρίθηκε για την υψηλή ποιότητα και των προπτυχιακών του προγραμμάτων.
Σύμφωνα με την υψηλού κύρους αξιολόγηση της Eduniversal για το 2021 (www.best-masters.com), στην 6η θέση βρίσκεται το ΠΜΣ Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στην 8η θέση τέσσερα ΠΜΣ του ΟΠΑ: Διοικητικής των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό (μερικής φοίτησης), Δημόσιας Πολιτικής και Διοίκησης, Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, καθώς και Διοίκησης Υπηρεσιών (πλήρους φοίτησης). Τη 12η θέση καταλαμβάνουν τα ΠΜΣ Επιχειρηματικής Αναλυτικής (πλήρους φοίτησης), Επιστήμης των Υπολογιστών, αλλά και Διοικητικής των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό. Στη 13η θέση παγκοσμίως βρίσκεται το ΠΜΣ Επιστήμης Δεδομένων (μερικής φοίτησης), ενώ 14ο κατατάσσεται το ΠΜΣ Επιχειρηματικής Αναλυτικής (μερικής φοίτησης).
Για την εξαγωγή αυτών των συμπερασμάτων, αξιολογήθηκαν τη χρονιά που πέρασε περισσότερα από 22.000 μεταπτυχιακά προγράμματα από 154 χώρες.
Τα κριτήρια κατάταξης της Eduniversal περιλαμβάνουν κυρίως τη φήμη των μεταπτυχιακών μέσω της άποψης εταιρειών που προσλαμβάνουν προσωπικό, τον μισθό πρώτης απασχόλησης μετά την αποφοίτηση και, βέβαια, την ικανοποίηση των φοιτητών.
Παράλληλα, ο διεθνής φορέας αξιολόγησης Quacquarelli Symonds (QS) κατατάσσει το ΟΠΑ για το 2021 μεταξύ των κορυφαίων πανεπιστημίων στον κόσμο στα επιστημονικά πεδία που αυτό θεραπεύει. Μάλιστα, αναδεικνύεται 1ο μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων στις 4 από τις 5 επιστημονικές του περιοχές (www.topuniversities.com/subject-rankings/2021).
Συγκεκριμένα, στο πεδίο Διοίκησης Επιχειρήσεων (Business & Management Studies) το ΟΠΑ κατατάσσεται παγκοσμίως στην 145η θέση (1ο στην Ελλάδα).
Στο πεδίο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Accounting & Finance) κατατάσσεται παγκοσμίως μεταξύ των θέσεων 101-150, βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση του σε σχέση με το 2020 (1ο στην Ελλάδα).
Στο πεδίο των Οικονομικών (Economics & Econometrics) κατατάσσεται παγκοσμίως μεταξύ των θέσεων 201-250 (1ο στην Ελλάδα).
Στην περιοχή των Κοινωνικών Επιστημών (Social Sciences & Management), που περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικών πεδίων, το ΟΠΑ κατατάσσεται στην 243η θέση, βελτιώνοντας τη σειρά κατάταξής του (1ο στην Ελλάδα).
Τέλος, στο πεδίο Επιστήμης Υπολογιστών και Πληροφοριακών Συστημάτων (Computer Science & Information Systems) τοποθετείται μεταξύ των θέσεων 301-350, βελτιώνοντας και εδώ την κατάταξή του.
Η έγκυρη αυτή λίστα λαμβάνει στοιχεία από τη βιβλιογραφική βάση επιστημονικών δημοσιεύσεων (Scopus) που αφορούν την ερευνητική δραστηριότητα και την απήχηση του ερευνητικού έργου του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού των αξιολογούμενων πανεπιστημίων. Επίσης, συνυπολογίζονται ο διεθνής χαρακτήρας του Ιδρύματος και η φήμη του τόσο στον χώρο της αγοράς όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή σε ειδική έρευνα >50.000 στελεχών επιχειρήσεων και >100.000 ακαδημαϊκών, αντίστοιχα.
«Συγχαρητήρια αξίζουν στους φοιτητές, διευθυντές, διδάσκοντες και όλο το προσωπικό των μεταπτυχιακών μας προγραμμάτων», δήλωσε ο Πρύτανης του ΟΠΑ, καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης.