Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM 2024
Advertorial
Τον 10ο χρόνο της μετρά και μάλιστα με ρεκόρ συμμετοχών η μεγάλη πρωτοβουλία που με τη στήριξη της COSMOTE έγινε θεσμός, έχοντας προσελκύσει αθροιστικά πάνω από 53.000 μαθητές. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στη ρομποτική και να προτείνουν καινοτόμες STEM εφαρμογές που συναγωνίζονται υψηλά επιστημονικά πρότυπα.
Στον φετινό επετειακό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & STEM, με θέμα «Μεσόγειος, Πηγή Ζωής και Πολιτισμού», ο οποίος διοργανώθηκε από τον STEM Education με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE και στον οποίο συμμετείχαν 9.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα, βραβεύτηκαν έργα που μέσα από την τεχνολογία προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης σημαντικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων, όπως οι πλημμύρες, η λειψυδρία, οι σεισμοί.
Τέτοιου είδους έργο παρουσίασε ομάδα Δημοτικού από τη Θεσσαλία, η οποία δημιούργησε αυτοματισμούς για την πρόβλεψη και αποφυγή πλημμυρών στον Πηνειό, καθώς και της λειψυδρίας στον Θεσσαλικό κάμπο.
Στην κατηγορία του Γυμνασίου επίσης παρουσιάστηκαν αρκετές καινοτόμες ιδέες για τη Μεσόγειο όπως το hotspot κλιματικής αλλαγής, το οποίο λαμβάνει μετρήσεις αυτόματα από αισθητήρες και συλλέγει δεδομένα στο cloud.
Στην κατηγορία «Οι φάροι της Μεσογείου» τα ρομπότ των παιδιών έστειλαν το μήνυμα της καλής γειτνίασης από το φάρο της Αλεξάνδρειας σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.
«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση βλέπουμε χιλιάδες νέους να ασχολούνται με την ρομποτική και να παρουσιάζουν πρωτότυπες τεχνολογικές λύσεις. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες. Πριν από μια δεκαετία, ήμασταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν τη σημασία του STEM και της διάδοσής του στις νέες γενιές. Πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε στους νέους για να αναπτύξουν τις ψηφιακές και άλλες σημαντικές δεξιότητες, καθώς και για να ενισχύσουμε τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους προς την επιστήμη και την τεχνολογία. Σήμερα με ικανοποίηση διαπιστώνουμε τα σημαντικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του τελικού διαγωνισμού, βραβεύτηκε για την προσφορά του στην διάδοση και εξέλιξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής.
Διαρκής προσφορά στη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής
Το αποτύπωμα της ενέργειας ευρύ και αγγίζει όλα τα μήκη και τα πλάτη της επικράτειας. Στα δέκα χρόνια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 53.000 μαθητές, έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 15.800 δάσκαλοι και καθηγητές και έχουν δοθεί δωρεάν περισσότερα από 1.100 πακέτα εκπαιδευτικού εξοπλισμού. Συνολικά οι άμεσοι και έμμεσοι ωφελούμενοι των δράσεων υπολογίζονται σε 330.000.
Όπως συμπληρώνει και ο Πρόεδρος των WRO Hellas και STEM Education, κ. Γιάννης Σομαλακίδης: «Στο χρονικό διάστημα των δέκα χρόνων έχουμε ζήσει μοναδικές στιγμές ως διοργανωτές του πανελλήνιου διαγωνισμού, βλέποντας τους μαθητές της χώρας μας να κατανοούν καλύτερα τους αυτοματισμούς, να σκέφτονται ως μηχανικοί και να εργάζονται ομαδικά». «Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Ευχαριστούμε την COSMOTE για τη συνεχή στήριξή της», καταλήγει.