ΟΠΑ Run


 

Με σύνθημα «Όλοι μαζί για το Πεδίον του Άρεως» ολοκληρώθηκε για τρίτη χρονιά την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου το ΟΠΑ Run, μια αθλητική συνάντηση που αποτελεί πλέον θεσμό για την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος, αλλά και τους κατοίκους και επισκέπτες του κέντρου της Αθήνας.

Περισσότεροι από 1.000 δρομείς φέτος και 80 εθελοντές και εθελόντριες συμμετείχαν στη μεγάλη διοργάνωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής.

Το 3ο ΟΠΑ Run ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, μετά από δύο χρόνια κοπιαστικής οργάνωσης, μεταβαίνοντας στα μεταπανδημικά δεδομένα και στους υγειονομικούς κανονισμούς για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.


 

Ο φετινός αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου.

Κύριο μέλημα του 3ου ΟΠΑ Run, σε συνέχεια των δύο προηγούμενων διοργανώσεων, ήταν η ανάδειξη του Πεδίου του Άρεως σε χώρο φιλικό τόσο προς τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, τις οικογένειες και τους νέους της περιοχής όσο και προς τα μέλη της κοινότητας του ΟΠΑ, το οποίο πλαισιώνει τη νότια πλευρά του πάρκου.

Για πρώτη φορά φέτος στους στόχους προστέθηκε η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του αγώνα, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση. Έτσι, σε συνεργασία με το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, στην είσοδο του πάρκου υπήρχε ανταποδοτικό σπιτάκι ανακύκλωσης, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πετάξουν το πλαστικό τους μπουκάλι, ενώ στους καφέ κάδους εντός του Πεδίου του Άρεως μπορούσαν να πετάξουν οργανικά απορρίμματα (π.χ. φλούδες από μπανάνες).


 

Περίπου έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή του αγώνα, δρομείς και προπονητές συγκεντρώνονταν εβδομαδιαίως στην Ερμού, στο νέο κατάστημα της Cosmos Sport, και έτρεχαν σε χαρτογραφημένες διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας για να είναι σε θέση να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στον αγώνα.

Έτσι, η Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, ήταν μια ανάσα καθαρού αέρα που έδωσε τέλος στην πολύμηνη αναμονή τόσο των δρομέων όσο και των εθελοντών που οραματίζονταν και σχεδίαζαν τόσο καιρό αυτή την ημέρα.

Φυσικά, από την αφετηρία δεν έλειψε η υποστήριξη της πανεπιστημιακής κοινότητας, με εκατοντάδες φοιτητές και μέλη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού να δίνουν το «παρών», είτε τρέχοντας είτε με την παρουσία τους στον χώρο. Παράλληλα, η μπάντα κρουστών Quilombo έδωσε τον «ρυθμό» του αγώνα, εμψυχώνοντας έτσι τους δρομείς. Ακόμη, σημαντικές προσωπικότητες του εκπαιδευτικού χώρου και της Πολιτείας παρευρέθηκαν στην αθλητική γιορτή.


 

Το μήνυμα του ΟΠΑ Run, όπως τόνισε ο Πρύτανης του ΟΠΑ, καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, είναι «να καταστεί το Πεδίον του Άρεως ξανά πνεύμονας ζωής και πόλος έλξης για τους κατοίκους της πόλης της Αθήνας και για τα μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης συνεχάρη τη διοργάνωση και υποστήριξε ότι «θα αυξηθούν οι δράσεις που προάγουν την άθληση και την υγεία σε συνδυασμό με τη γνώση».

Από πλευράς του, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος δήλωσε: « Το ΟΠΑ αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της περιοχής του κέντρου της Αθήνας, και το ΟΠΑ Run αποδεικνύει τη στενή σχέση του Ιδρύματος με την τοπική κοινωνία. Η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες δράσεις».

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Νίκη Αραμπατζή χαιρέτισε τη διοργάνωση και σχολίασε ότι «προβάλλει τον εμβληματικό χώρο του Πεδίου του Άρεως και, ταυτόχρονα, περνάει το μήνυμα του σεβασμού και της προστασίας του περιβάλλοντος».


 

Μπορεί όλοι οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως επιδόσεων, να είναι νικητές, αλλά ειδικά συγχαρητήρια αρμόζουν στους 3 πρώτους αθλητές της γενικής κατηγορίας ανδρών και στις 3 πρώτες αθλήτριες της γενικής κατηγορίας γυναικών, που κατάφεραν να τερματίσουν όλοι και όλες τους σε λιγότερο από 23 λεπτά! Αναλυτικά, μπορείτε να δείτε όλα τα αποτελέσματα στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα: www.aueb.gr/oparun.

Η εκδήλωση αυτή, προς τιμήν του αθλητισμού και της κοινωνικής προσφοράς, δεν θα μπορούσε να στεφθεί με τόση επιτυχία χωρίς τις/τους 80 εθελόντριες/εθελοντές, που με την όρεξη και την εφευρετικότητά τους αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη πίσω από τον αγώνα. Δίπλα σε όλους στάθηκαν και οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Τα χαμόγελα και η θετική ενέργεια όλων εκείνων που συνεισέφεραν στην πραγματοποίηση της διοργάνωσης την έκαναν πραγματικά μοναδική και απέδειξαν πως, όπου υπάρχει θέληση, όλα γίνονται πράξη.

Ο Λευτέρης Κατσιαδάκης, δευτεροετής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και μέλος της οργανωτικής ομάδας του ΟΠΑ Run, ανέφερε στην «ΟΠΑ News»: «Όταν ενημερώθηκα για την ύπαρξη της εθελοντικής ομάδας του Πανεπιστημίου μας και για το έργο της, μου δημιουργήθηκε η περιέργεια να τη γνωρίσω καλύτερα. Η θέλησή μου για δράση και για ευαισθητοποίηση ως προς ζητήματα που μας αφορούν, σε συνδυασμό με το πάθος μου για γνωριμία νέων ατόμων και την απόκτηση πολύτιμων εμπειριών, με ώθησε να ενταχθώ στην ομάδα».

Αξέχαστη ήταν η εμπειρία και για τον Φώτη Ρηγόπουλο, πρώτο νικητή στην κατηγορία των ανδρών, ο οποίος δήλωσε: «Εκπληκτική διοργάνωση, άριστα οργανωμένη από το καλύτερο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, με σκοπό την αξιοποίηση του Πεδίου του Άρεως. Μεγάλη συγκίνηση για μένα να νικήσω ως πτυχιούχος, αλλά και πατέρας πρωτοετούς φοιτήτριας πλέον... Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα!».


 

«Το ΟΠΑ Run αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική δράση του Ιδρύματος και εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος AUEB Volunteers. Είναι μια ιδέα που γεννήθηκε από φοιτητές και φοιτήτριες του ΟΠΑ το 2018, η οποία αγκαλιάστηκε από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου. Η “καρδιά” του ΟΠΑ Run είναι αυτά τα νέα παιδιά, που με τον παλμό και τη δυναμική τους λειτούργησαν ως τονωτική ένεση μπροστά στις δυσκολίες της πανδημίας», ανέφερε η Λιζέτα Σπανού, στέλεχος του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ΟΠΑ.

Το 3ο ΟΠΑ Run αποτέλεσε ανενδοίαστα μια ημέρα γιορτής του αθλητισμού, φέρνοντας κοντά όλες τις γενιές, νέους και μεγαλύτερους, φοιτητές και μη, από κάθε γειτονιά της Αθήνας, που έτρεξαν μαζί για ένα πιο φωτεινό μέλλον για το Πεδίον του Άρεως.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την άνοιξη του 2022!

 

Χορηγοί 3ου ΟΠΑ Run: Cosmos Sport S.A., Melissa, ΑΦΟΙ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ ΑΒΕΕ, Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, Μαυρογένης Α.Ε.

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα 105.8, ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101.8, Φοιτητικό Περιοδικό Chill Out, deBóp, iPop, iRun, LoveGreece.com, Neolaia.gr, Pepper 96.6 FM, Popaganda, RISE TV, Run247.gr, Runnermagazine.gr, Runningnews.gr, Skywalker.gr, Sport24.gr, Sportevent.gr, ΑΘΗΝΑ 9.84, Δρόμος 89.8 FM, ΣΤΑΣΥ.

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 41ο - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021