Μπλοκ 15: «Ταξίδι μνήμης» στο διαβόητο στρατόπεδο Χαϊδαρίου

Μια ολοκληρωμένη εικονική περιήγηση μέσω πρωτότυπων σεναρίων που βασίζονται σε ιστορική έρευνα


Επιμέλεια: Δρ Αγιάτις Μπενάρδου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ & Συντονίστρια του Έργου «Μπλοκ 15»

 

Ψηφιακό «ταξίδι» στην ιστορία μέσα από χώρους του κατοχικού στρατοπέδου συγκέντρωσης που λειτούργησε την περίοδο 1943-1944 στο Χαϊδάρι επιχειρούν επιστήμονες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μια πλούσια ομάδα ερευνητών, ιστορικών και σεναριογράφων.

Το Έργο «Μπλοκ 15», το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020, χρηματοδοτείται από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ υλοποιείται από το Τμήμα Πληροφορικής του ΟΠΑ υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή Πάνου Κωνσταντόπουλου.

Συγκεκριμένα, το Έργο αφορά την ιστορική και αρχειακή τεκμηρίωση και ανάδειξη μέσω εμβυθιστικών τεχνολογιών (3D οπτικοποίησης, ψηφιακής αφήγησης και εικονικής πραγματικότητας) υλικού για το Μπλοκ 15 του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, το οποίο την περίοδο 1943-1944 λειτούργησε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης και μεταγωγής. Αποτελεί δε την πρώτη παραγωγή εμβυθιστικών τεχνολογιών επί ευαίσθητης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, ενώ είναι από τα πρώτα παγκοσμίως που επιχειρούν μια τέτοια ερμηνεία και ανάδειξη.

Στην Ομάδα Έργου συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως o αναπληρωτής καθηγητής Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ Γιώργος Παπαϊωάννου ως τεχνικός υπεύθυνος και ειδικός επί τρισδιάστατων γραφικών πραγματικού χρόνου, φωτορεαλιστικών αλγορίθμων απεικόνισης, επεξεργασίας-ανάλυσης γεωμετρίας και εικονικής πραγματικότητας, η ιστορικός Άννα Μαρία Δρουμπούκη (Selma Stern Center for Jewish Studies & Humboldt University Berlin) ως υπεύθυνη ιστορικής και αρχειακής έρευνας, ο σεναριογράφος Γιάννης Ράγκος, ο εικονογράφος-σεναριογράφος Γιώργος Γούσης, ο Δημήτρης Χριστόπουλος ως senior developer, οι πληροφορικοί Βίκη Ντρίτσου και Σπήλιος Σπηλιόπουλος και η αρχαιολόγος Μαρία Ηλβανίδου. Το Έργο συντονίζει η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ Αγιάτις Μπενάρδου.

«Σημαντική πρόκληση αποτελούν ο συνδυασμός αφηγηματικών ροών και διάδρασης, ώστε οι χρήστες να προσανατολίζονται, αλλά και να διατηρούν την πρωτοβουλία, και η αξιοποίηση της τρισδιάστατης απεικόνισης και των τεχνικών εμβύθισης ως ερεθισμάτων και οδηγών για ανακάλυψη. Ακόμη, πρόκληση αποτελεί η υποστήριξη δημιουργίας “αλυσίδων αξίας”, όπως λέμε, ώστε οι παραγόμενοι από κάθε αυτοτελή εργασία ψηφιακοί πόροι να είναι άμεσα αξιοποιήσιμοι σε άλλες, μελλοντικές χρήσεις», εξηγεί στην «ΟΠΑ News» ο καθηγητής Πάνος Κωνσταντόπουλος, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Παπαϊωάννου συμπληρώνει: «Προσπαθούμε να παρακάμψουμε τυχόν περιορισμούς του μέσου, συνδυάζοντας τεχνικές λύσεις με πολύ προσεκτικά σχεδιασμένες σκηνές. Από πλευράς υλοποίησης, επιστρατεύουμε τόσο διαδεδομένες τεχνικές, όπως ο προϋπολογισμός φωτισμού, οι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις πολλαπλών αναλύσεων και η απομάκρυνση μη ορατών στοιχείων, όσο και πιο “πειραματικές” ιδέες, όπως η εμφύτευση βίντεο αντί τρισδιάστατης πληροφορίας σε ορισμένα σημεία. Το στήσιμο του διαδραστικού σεναρίου γίνεται βήμα βήμα, μελετώντας ευκαιρίες να μειώσουμε την πολυπλοκότητα της οπτικής πληροφορίας, χωρίς να υποβιβαστούν η υποβλητικότητα και η ατμόσφαιρα της παραγωγής».

Το Έργο «Μπλοκ 15» έχει τη στήριξη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, του Δήμου Χαϊδαρίου και του Hagen Fleischer, επίτιμου καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Demo της παραγωγής: www.dropbox.com/s/bu77d8aje6c6czl/Block15Video-6July_2021.mp4

 

Περισσότερα για το Έργο «Μπλοκ 15»: block15.aueb.gr