Το κοινό «μονοπάτι» Ελλάδας-Κίνας

Στις προοπτικές της επιτυχημένης συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας, μέσω των ανωτάτων ιδρυμάτων των δύο χωρών, της ανταλλαγής φοιτητών και φοιτητριών, των ανεπτυγμένων σχέσεων στον εμπορικό και επιχειρηματικό τομέα, αλλά και της συνέχισης εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν οι ακαδημαϊκοί και οι διπλωματικοί φορείς που συμμετείχαν σε διαδικτυακή επετειακή ημερίδα του Ινστιτούτου Κομφούκιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 30 Ιουνίου υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ενημερώθηκαν για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, αλλά και τις στενές σχέσεις των δύο χωρών σε διάφορους τομείς.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πολιτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Wang Qiang, ο Πρύτανης του ΟΠΑ, καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου UIBE στην Κίνα, καθηγητής Wenbin Xia, ο Αντιπρύτανης Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης του ΟΠΑ, καθηγητής Βασίλης Παπαδάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας κ. Φώτης Προβατάς και ο συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών, επίκουρος καθηγητής Αλέξανδρος Παπαλεξανδρής.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή επετειακή ημερίδα «10 χρόνια Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών: Το μέλλον μιας επιτυχημένης συνεργασίας».

Στην εισήγησή του ο υφυπουργός Παιδείας και αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής Άγγελος Συρίγος, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις διμερείς συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των ανωτάτων ιδρυμάτων των δύο χωρών στον τομέα της ανταλλαγής φοιτητών για τα έτη 2020-2023, αλλά και στο θέμα της εκμάθησης της κινεζικής γλώσσας ως το κλειδί της συνέχισης της καρποφόρας συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας.

Από την πλευρά της, η κοσμήτορας του Ερευνητικού Ινστιτούτου στις Παγκόσμιες Αλυσίδες Αξίας (Global Value Chains) του Πανεπιστημίου UIBE, καθηγήτρια Xiaopeng Yin, αναφέρθηκε στο διεθνές εμπόριο και στους τρεις εμπορικούς συνασπισμούς στην παγκόσμια εξαγωγική αγορά.

Ακολούθως ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καθηγητής του ΟΠΑ Νίκος Βέττας, έδωσε έμφαση στις αισιόδοξες προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα προσεχή χρόνια, στο παγκόσμιο εμπόριο και στις επενδύσεις.

Στην ομιλία της η κυρία Yiqing Xie, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σαγκάης, παρουσίασε τις εμπορικές προκλήσεις και τις δυνατότητες που συνδέονται με την πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».

Τον πρώτο κύκλο ομιλιών έκλεισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου SUSTech στη Σεντζέν της Κίνας Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος περιέγραψε τις τεχνολογικές εξελίξεις στην Κίνα και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες συνεργασιών που μπορούν να προκύψουν από το 14ο πενταετές οικονομικό πλάνο (2021-2025) της Κίνας.

Τον επόμενο κύκλο εισηγήσεων άνοιξε ο γενικός διευθυντής της KLEEMANN Lifts στην Κίνα κ. Γιάννης Βερβερίδης, μιλώντας για το τεράστιο μέγεθος εσωτερικής αγοράς της Κίνας, τη μαζική αλυσίδα εφοδιασμού, τα ανταγωνιστικά κόστη και τις σημαντικές μελλοντικές δυνατότητες για επέκταση στις ασιατικές αγορές, στο πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού.

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Captain Weng Lin ανέδειξε τη σημαντική γεωγραφική θέση του λιμανιού του Πειραιά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς έχει «σκαρφαλώσει» από το 2019 και παραμένει στην 4η θέση της γενικής κατάταξης των ευρωπαϊκών λιμένων στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων.

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Κυρ-Γιάννη Α.Ε. κ. Μιχάλης Μπουτάρης συνόψισε τη σημαντική εμπειρία και δραστηριοποίηση της εταιρείας στον χώρο του ελληνικού κρασιού στην αγορά της Κίνας, πρόκληση της οποίας αποτέλεσε η καθιέρωση της παρουσίας του ελληνικού κρασιού στη χώρα και η παραγωγή και προώθηση οίνων υψηλής ποιότητας.

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο διευθυντής του Ομίλου Εταιρειών Πλαστικά Κρήτης στην Κίνα κ. Γιώργος Πολυχρονίδης, αναφερόμενος στις προκλήσεις του μέλλοντος και ιδιαίτερα στην απαιτητική και καλά εκπαιδευμένη αναπτυσσόμενη τοπική αγορά, στην «επιθετική» νέα γενιά κατασκευαστών προϊόντων υψηλής ποιότητας, στον έντονο ανταγωνισμό τιμών, στα καινοτόμα προϊόντα και στις εξαιρετικά ταχείες αλλαγές έναντι της Ευρώπης.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ενότητα συζήτησης και ερωτήσεων, την οποία συντόνισε η επικεφαλής των VAP LAW Offices, δικηγόρος και πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια, κυρία Βίκυ Αθανάσογλου. Συζητήθηκαν ευκαιρίες και προβλήματα που προκύπτουν κατά τη δραστηριοποίηση στην Κίνα και στην Ελλάδα ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων, αντίστοιχα, ενώ αναλύθηκαν οι παράγοντες που ευνόησαν την επιτυχία τους, αλλά και οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν.

 

Το συνέδριο είναι διαθέσιμο για το ευρύ κοινό μέσω του συνδέσμου:
https://youtu.be/qVkZL22q7Xc