Διπλό πτυχίο ΟΠΑ και Πανεπιστημίου Παβίας

Υπογραφή συμφωνίας στο πλαίσιο του δικτύου HERMES


Διπλό τίτλο σπουδών (Double Degree, DD) μεταπτυχιακού επιπέδου θα προσφέρει σύντομα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Παβίας το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τμήμα Στατιστικής του, μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού δικτύου HERMES (www.hermes-universities.eu).

Το δίκτυο αυτό, που ιδρύθηκε το 1997, σήμερα αποτελείται από 26 πανεπιστήμια 15 χωρών (3.589 μαθήματα, 754 διδάσκοντες). Σκοπός του είναι η σύμπραξη Ιδρυμάτων για την ανάπτυξη σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών, την ανταλλαγή καθηγητών και ερευνητών και τη δημιουργία κοινών ερευνητικών προγραμμάτων. Στόχος είναι επίσης η απονομή διπλών τίτλων σπουδών σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Το ΟΠΑ είναι μέλος του δικτύου HERMES από το 2010 –επί πρυτανείας του καθηγητή Γρηγορίου Πραστάκου–, όπου τα τελευταία χρόνια εκπροσωπείται από το Τμήμα Στατιστικής.

Πρόεδρος του δικτύου HERMES είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλάουντια Ταράντολα του Πανεπιστημίου Παβίας, η οποία έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με το ΟΠΑ, το οποίο και επισκέφτηκε το 2008 ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια. Έκτοτε έχει ερευνητική συνεργασία με μέλη του Τμήματος Στατιστικής και επισκέπτεται την Ελλάδα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Το διπλό πρόγραμμα Πανεπιστημίου Παβίας και ΟΠΑ συνδυάζει μεταπτυχιακές σπουδές στα χρηματοοικονομικά και στη στατιστική μεθοδολογία.

Το πρώτο Double Degree του ΟΠΑ

Το ΟΠΑ υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2020 την πρώτη συμφωνία συνεργασίας διπλού τίτλου σπουδών σε επίπεδο Master με το Πανεπιστήμιο Παβίας. Πρόκειται για αναβαθμισμένο πρόγραμμα όπου οι φοιτητές και φοιτήτριες των δύο συνεργαζόμενων πανεπιστημίων μπορούν να λάβουν δύο τίτλους, αναγνωρίζοντας μέρος των σπουδών που έχουν ήδη πραγματοποιήσει. Η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη στενή συνεργασία εκπροσώπων του Τμήματος Στατιστικής, αλλά και των Πρυτανικών Αρχών του Ιδρύματος.

Όπως εξηγεί στην «ΟΠΑ News» η εκπρόσωπος του Τμήματος Στατιστικής στο HERMES, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αλεξάνδρα Λειβαδά, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του AUEB – PAVIA DD θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συνδυάσουν χρηματοοικονομικές και στατιστικές σπουδές. Αφού συμπληρώσουν ένα έτος σπουδών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ, στη συνέχεια θα παρακολουθούν για ένα ακόμη έτος συγκεκριμένα μαθήματα του μεταπτυχιακού του Τμήματος Οικονομικών και Διοικητικής του Πανεπιστημίου Παβίας. Με την επιτυχή περάτωση των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων και την υπεράσπιση της διπλωματικής εργασίας, απονέμονται στους φοιτητές δύο πτυχία σε διαφορετικά πεδία (Στατιστική και Οικονομικά/Χρηματοοικονομικά).

Το Πανεπιστήμιο Παβίας είναι πρωτοπόρο στη σύναψη τέτοιων συνεργασιών και προγραμμάτων, καθώς έχει συνάψει 20 συμφωνίες διπλού πτυχίου, εκ των οποίων οι 10 μέσω του δικτύου HERMES. Μέσω του δικτύου οι δυνατότητες συνέχισης των σπουδών των φοιτητών πολλαπλασιάζονται με δομημένο τρόπο, ενώ μερική χρηματοδότηση δύναται να δοθεί μέσω του προγράμματος Erasmus+.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής, καθηγητής Ιωάννης Ντζούφρας, μιλώντας στην «ΟΠΑ News» τόνισε ότι «η πρωτοπόρα αυτή συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω συνεργασίες και διεθνοποίηση του Τμήματος Στατιστικής και του ΟΠΑ, ενώ επικυρώνει την υψηλή ποιότητα διδασκαλίας και έρευνας του Τμήματος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Βασίλη Βασδέκη, πρώην Πρόεδρο του Τμήματος και νυν Αντιπρύτανη, τον κ. Δημήτρη Καρλή, Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Στατιστικής, την κυρία Ταράντολα, υπεύθυνη διπλών πτυχίων Πανεπιστημίου Παβίας και Πρόεδρο του δικτύου HERMES, και, φυσικά, τον τέως Πρύτανη κ. Εμμανουήλ Γιακουμάκη και τον νυν Πρύτανη κ. Δημήτρη Μπουραντώνη, που εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί αυτή η συνεργασία».

Από πλευράς της, η κυρία Ταράντολα σχολίασε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που οι φοιτητές μας θα έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν στο ΟΠΑ ως μέλη του διπλού προγράμματος ΟΠΑ-Πανεπιστημίου Παβίας. Πριν από αρκετά χρόνια ολοκλήρωσα τη μεταδιδακτορική μου έρευνα στο Τμήμα Στατιστικής του ΟΠΑ υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Πέτρου Δελλαπόρτα και συνεργάζομαι ακόμα με πολλούς καθηγητές του Τμήματος Στατιστικής. Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα γιορτάσουμε και την αποφοίτηση του πρώτου μας φοιτητή διπλού πτυχίου».