«Από τα αμφιθέατρα του ΟΠΑ στη δική μας επιχείρηση!»

Τι λένε δύο τελειόφοιτοι του Ιδρύματος που έφτιαξαν μια πλατφόρμα διαχείρισης της διαδικτυακής φήμης ξενοδοχειακών μονάδων


Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών φιλοδοξεί να εμπνεύσει και να «οπλίσει» με τα κατάλληλα εργαλεία γνώσης τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του για να προχωρήσουν στη δημιουργία δικής τους επιχείρησης. Αυτό ακριβώς έκαναν οι τελειόφοιτοι του ΟΠΑ Στράτος Μπότης (Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής) και Άρης Παττακός (Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας), συνιδρυτές της ελληνικής startup GuestFlip, που μετράει μόλις δύο χρόνια ζωής και ήδη εξαγοράστηκε από μεγάλο αγγλικό όμιλο, απ’ όπου προέκυψε και η νεοσύστατη GuestFlip Ltd, με έδρα την Κύπρο.

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Ιδού τι απαντούν οι ίδιοι:

Πώς προέκυψε η ιδέα σας; Με απλά λόγια, τι είναι αυτό που κάνει η εταιρεία σας;

Η ιδέα μας ξεκίνησε μετά από συζητήσεις με φίλους και γνωστούς που εργάζονταν στον ξενοδοχειακό κλάδο. Συνεχώς μας έλεγαν ότι δεν γνώριζαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν οι πελάτες να βαθμολογούν αρνητικά το ξενοδοχείο σε πλατφόρμες όπως TripAdvisor, Google, Booking.com κ.ά. Αναγνωρίζοντας λοιπόν τη μεγάλη αναστάτωση που προκαλούσε στα ξενοδοχεία η αρνητική κριτική, όπως και την οικονομική απώλεια που αυτή συνεπάγεται, αναπτύξαμε την GuestFlip, μια πλατφόρμα που βοηθά τα ξενοδοχεία να παρακολουθούν και να αναλύουν τις κριτικές τους σε δεκάδες κανάλια, αλλά και να καταλαβαίνουν καλύτερα την εμπειρία των πελατών τους.

 

Ξεκινήσατε με δικά σας κεφάλαια ή λάβατε κάποια εξωτερική χρηματοδότηση;

Στην αρχή επενδύσαμε δικά μας κεφάλαια, με στόχο να αποδείξουμε ότι υπάρχει η ανάγκη για αυτό που αναπτύσσουμε. Στη συνέχεια λάβαμε μια χρηματοδότηση από ένα ελληνικό Venture Capital,, προκειμένου να αναπτύξουμε περαιτέρω τη λύση μας και να βγούμε στην αγορά.

Πόσο σας βοήθησαν οι σπουδές σας για να αναπτύξετε επιχειρηματική δράση;

Και οι δύο είμαστε ενεργοί φοιτητές του ΟΠΑ. Λόγω της ενασχόλησής μας με την εταιρεία έχουμε καθυστερήσει να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας. Το Πανεπιστήμιο σίγουρα μας έχει δώσει αρκετά εφόδια μέσα από το πρόγραμμα σπουδών, αλλά, εκτός από αυτό, το ΟΠΑ είναι –και πρέπει να είναι– μια κοινότητα που προάγει και στηρίζει την επιχειρηματικότητα, πράγμα το οποίο επιτυγχάνει μέσα από τις δράσεις του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας - ACEin και τους ανθρώπους που το στελεχώνουν. Για να τονίσουμε τη σημασία του Πανεπιστημίου στην πορεία μας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το ΟΠΑ μέσα από το πρόγραμμα σπουδών προωθεί την επιχειρηματικότητα και μας έφερε πιο κοντά στην ιδέα του να κάνουμε μια δική μας επιχείρηση. Το ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα αρκετών συμφοιτητών, είτε στα δικά μας έτη είτε σε προγενέστερα, μας έδωσε θάρρος και έμπνευση να κάνουμε κι εμείς τα δικά μας βήματα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Βασικός μας στόχος είναι να αναπτύσσουμε συνεχώς νέες λύσεις που θα βοηθούν τα ξενοδοχεία να έρχονται πιο κοντά στους πελάτες τους, καθώς και να διευρύνουμε το πελατολόγιό μας.

Η πρόσφατη εξαγορά της πλατφόρμας μας από τον αγγλικό όμιλο The Travelbook Group ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους στόχους μας, γιατί επιτρέπει στην GuestFlip να αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα, βάζοντας την GuestFlip σε ένα ιδιαίτερα ισχυρό δίκτυο πωλήσεων και βοηθώντας τη να φτάσει σε αγορές όπως, για παράδειγμα, η Αφρική και η Μέση Ανατολή.

Πόσο μπορούν να βοηθήσουν σήμερα οι νεοφυείς επιχειρήσεις στη στήριξη της ελληνικής αγοράς εργασίας και, κατ’ επέκταση, της ανάπτυξης της χώρας; Εάν η εταιρεία σας γιγαντωνόταν, θα διατηρούσατε την παρουσία σας στην Ελλάδα;

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ταλαντούχους νέους και νέες, που θα προσφέρουν την τεχνογνωσία τους ώστε να αναπτύξουν προϊόντα και υπηρεσίες που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Σε συνδυασμό με τα επενδυτικά κεφάλαια που στηρίζουν τέτοιες ενέργειες, οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να τονώσουν την ελληνική οικονομία, καθώς δίνουν την ευκαιρία σε ανθρώπους με όνειρα και δεξιότητες να πάρουν ρίσκο, να καινοτομήσουν, να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια και να ανοίξουν ολοένα περισσότερες θέσεις εργασίας.

Λόγω του κλάδου όπου δραστηριοποιούμαστε (τουρισμός), πιστεύουμε ότι θα διατηρούσαμε την παρουσία μας στην Ελλάδα, καθώς οι ευκαιρίες που υπάρχουν είναι πολύ μεγάλες.