Οι φοιτητές του ΟΠΑ βρίσκουν δουλειά πριν πάρουν πτυχίο

Τι δείχνει η έρευνα του 2024 για τους αποφοίτους του Ιδρύματος - Το 91% των αποφοίτων του ΟΠΑ μένει και εργάζεται στην Ελλάδα, το 5% ξεκινάει δική του επιχείρηση – Ανοδικές τάσεις στην απασχόληση, τη συνέχιση των σπουδών και ταχύτατη επαγγελματική αποκατάσταση


Των ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΛΗ,
Καθηγητή Στατιστικής του ΟΠΑ

και της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ,
σύμβουλου Σταδιοδρομίας του ΟΠΑ


 

Η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών και φοιτητριών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) βρίσκουν την πρώτη τους δουλειά πριν καν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ οι 7 στους 10 αποφοίτους επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα αφού πάρουν το πρώτο πτυχίο τους, με το 52% εξ αυτών μάλιστα να συνεχίζει τις σπουδές του στο ΟΠΑ.

Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία αναδεικνύει η τελευταία έρευνα αποφοίτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που διεξήχθη ακριβώς γι αυτό τον Ιούλιο του 2024 ώστε να «φωτίσει» τις λεπτομέρειες της εκπαιδευτικής κίνησης των φοιτητών ή αποφοίτων του Ιδρύματος και να φέρει στο φως ενδιαφέροντα ευρήματα για  τις επαγγελματικές επιλογές και την εκπαιδευτική πορεία τους. Μάλιστα, στην έρευνα που είχε προηγηθεί το 2021 και αφορούσε αποφοίτους της περιόδου 2017-2020, το 70% των ερωτηθέντων αποφοίτων δήλωσε ότι εργαζόταν τη συγκεκριμένη στιγμή της έρευνας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην παρούσα έρευνα, παρουσίασε σημαντική άνοδο φτάνοντας στο 80%.

Το 91% των αποφοίτων παραμένει για εργασία στην Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύει την ανάσχεση του brain drain

 

Έτσι, η τελευταία έρευνα αποφοίτων του ΟΠΑ που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2024 δείχνει τα ποσοστά που αφορούν τη συνέχιση των σπουδών, την απασχόληση και τις αποδοχές των αποφοίτων του που κινούνται σε ανοδική πορεία, ενώ, όπως προκύπτει, η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας ενισχύεται σταθερά.

Ο πληθυσμός της 4ης αυτής έρευνας ανήλθε σε 4.555 απόφοιτους κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2020-2021 έως και 2023-2024. Συνολικά ελήφθησαν 1.566 επεξεργάσιμες απαντήσεις, με συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης (response rate) σε 35%. Η έρευνα έγινε με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, ίδιου με τις προηγούμενες έρευνες που είχε τρέξει το ΟΠΑ παλαιότερα. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΑ και εξασφάλιζε την ανωνυμία των συμμετεχόντων καθώς και τη μοναδικότητα των απαντήσεων.

Οι ερωτήσεις που έγιναν στην διάρκεια της έρευνας, δε, αφορούν τις σπουδές πέρα από το πρώτο πτυχίο, την επιχειρηματικότητα, την εργασιακή απασχόληση, τα επαγγελματικά βήματα, τα επόμενα βήματα μετά την αποφοίτηση, τις προσωπικές εντυπώσεις των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα:

 

Σπουδές

 Το 31% των αποφοίτων επέλεξε να συνεχίσει τις σπουδές του, από αυτούς το 84% επέλεξε μεταπτυχιακές σπουδές, όπου το 68% επέλεξε την εξειδίκευση σε πεδία άμεσα συναφή με τις προπτυχιακές τους σπουδές. Από αυτούς που δεν το έκαναν στη παρούσα φάση, το 39% δηλώνει ότι είναι στα μελλοντικά του σχέδια και το 20% εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία. Το 4% των αποφοίτων του ΟΠΑ συνέχισαν τις σπουδές τους μέσω προπτυχιακών σπουδών (δεύτερο πτυχίο), ενώ σε ποσοστό 11% επέλεξαν επαγγελματικές πιστοποιήσεις (ACCA, CFA, ορκωτών λογιστών κ.λπ.), εξειδικευμένα σεμινάρια ή άλλες βαθμίδες σπουδών.

Έρευνα του 2024 για τους αποφοίτους του ΟΠΑ

 

Η εργασιακή απασχόληση

Το 80% των αποφοίτων δήλωσε ότι εργάζεται, με 9 στους 10 σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Οι κλάδοι που κυριαρχούν είναι ο κλάδος της Τεχνολογίας πληροφοριών (IT), που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις επαγγελματικές επιλογές με ποσοστό 20%, και ακολουθεί η λογιστική με 12% και η συμβουλευτική (consulting) με 11%. Από αυτούς το 57% δήλωσε ότι το αντικείμενο της εργασίας του έχει απόλυτη ή/και μεγάλη συνάφεια με το επιστημονικό πεδίο των προπτυχιακών σπουδών του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 91% των αποφοίτων παραμένει για εργασία στην Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύει την ανάσχεση του brain drain, με υψηλή συγκέντρωση όμως στο νομό Αττικής (92%). Οι χώρες που παραμένουν σε υψηλή προτίμηση για την απασχόληση στο εξωτερικό είναι η Γερμανία με ποσοστό 16%, η Ολλανδία με ποσοστό 14% και στην ίδια θέση με ποσοστό 13% βρίσκονται το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος.

Δική του επιχείρηση δηλώνει ότι έκανε το 5% των αποφοίτων, το οποίο συνέβη σε ποσοστό 71% κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους από την αποφοίτηση τους, και το 97% από αυτές να είναι ακόμη ενεργές.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους περίπου οι μισοί απόφοιτοι, σταθερά συμμετέχουν στο θεσμοθετημένο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, παρότι δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα σε όλα τα Τμήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 64% των αποφοίτων που έλαβαν μέρος στην πρακτική, μετά την ολοκλήρωσή της, είτε συνέχισαν είτε έλαβαν πρόταση συνεργασίας σε ποσοστό 64%.  

Έρευνα του 2024 για τους αποφοίτους του ΟΠΑ

 

Έρευνα του 2024 για τους αποφοίτους του ΟΠΑ

 

Έρευνα του 2024 για τους αποφοίτους του ΟΠΑ

 

Προοπτικές και αποδοχές

Το 54% των αποφοίτων δήλωσε αποδοχές μεταξύ 901-1.500 ευρώ και το 16% δήλωσε αποδοχές πάνω από 1.500 ευρώ. Στα δύο αυτά μεγέθη σημειώθηκε σημαντική αύξηση της τάξεως του 19% και 9% αντίστοιχα σε σχέση αυτών στην έρευνα που διεξήχθη το 2021. Μετά την αποφοίτησή τους και σε διάστημα 6 μηνών, το 57% των ερωτηθέντων απάντησε ότι εργαζόταν σε αντικείμενο με άμεση συνάφεια των ακαδημαϊκών του σπουδών. Στο διάστημα 12 μηνών το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται σε 61% και στους 24 μήνες σε ποσοστό 63%.

Πάντως, η  επαγγελματική τους πορεία των ερωτηθέντων αποκαλύπτει ότι το τους συμβάλλει ενεργά στην επιτυχία τους στην αγορά εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, το 63% δηλώνει ότι έλαβε τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ως προς την αγορά εργασίας, και το 70% συμφωνεί ότι οι προπτυχιακές σπουδές του συνέβαλαν θετικά στην εύρεση εργασίας.

 

Ικανοποίηση από το Πανεπιστήμιο

Τα ποσοστά ικανοποίησης από το διδακτικό προσωπικό και τα προγράμματα σπουδών είναι εντυπωσιακά, με το 75% των αποφοίτων να δηλώνουν ικανοποιημένοι ή απόλυτα ικανοποιημένοι από τα μαθήματα που παρακολούθησαν και το 68% από το διδακτικό προσωπικό. Επιπλέον, το 82% των αποφοίτων θα πρότεινε το ΟΠΑ για σπουδές ενώ το αντίστοιχο στην προηγούμενη έρευνα ήταν 79%. Αρνητικά απάντησε μόλις το 2%.

 Όσον αφορά τον βαθμό ικανοποίησης των αποφοίτων από τις υποδομές του Πανεπιστημίου, παρότι συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα με ποσοστό 33%, σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 6%. Το γεγονός αυτό προφανώς συνδέεται με την επέκταση των κτηριακών υποδομών (κτήριο οδού Τροίας) και την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό τμημάτων του ιστορικού κεντρικού κτηρίου του ΟΠΑ επί της οδού Πατησίων.


Συμπέρασμα

Η έρευνα περιλάμβανε και φοιτητές και φοιτήτριες που αποφοίτησαν μέσα την πανδημία και οι οποίοι αντιμετώπισαν τις στρεβλώσεις που αυτή επέφερε στην αγορά εργασίας. Παρά ταύτα τα αποτελέσματα εμφανίζουν μια σημαντική βελτίωση της θέσης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.  Οι θετικές επιδόσεις των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη ικανοποίησή τους από το Πανεπιστήμιο, υπογραμμίζουν τη συνεχή συμβολή του ΟΠΑ στη διαμόρφωση μιας επιτυχημένης επαγγελματικής σταδιοδρομίας.