Επανεφεύρεση των Επιχειρήσεων με επίκεντρο τον άνθρωπο στην εποχή της gen AI

Επένδυση 1 τρισ. Δολαρίων από την Accenture για να παρέχει στους πελάτες της ολοκληρωμένες υπηρεσίες τεχνολογικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη


Advertorial

Επένδυση 1 τρισ. δολαρίων από την Accenture για να παρέχει στους πελάτες της ολοκληρωμένες υπηρεσίες τεχνολογικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη

 

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (gen AI) είναι μια τεχνολογία η οποία στηρίζεται και οφείλει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο. Με τη σύνθεση δεδομένων, την κατανόηση της φυσικής γλώσσας και την μετατροπή μη δομημένων δεδομένων σε αξιόπιστες πληροφορίες, η gen AI επιτρέπει μια πιο διευρυμένη πρόσβαση στη γνώση, ενισχύοντας τη διεπιστημονικότητα και την καινοτομία. Συνεπώς, η εμφάνισή της σηματοδοτεί μια νέα εποχή εκδημοκρατισμού της τεχνολογίας, η οποία έχει τη δυναμική να επηρεάσει ριζικά κάθε πτυχή της ζωής μας.

Πρόσφατη μελέτη της Accenture υπολογίζει ότι η υπεύθυνη υιοθέτηση της gen AI μπορεί να δημιουργήσει επιπρόσθετη οικονομική αξία 2,3 τρισ. ευρώ στην Ευρώπη τα επόμενα 15 χρόνια. Επιπρόσθετα, εκτιμάται ότι έως και το 44% των ωρών εργασίας σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί ή να ενισχυθεί από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη. Παρατηρείται ωστόσο ότι ενώ 80% των ευρωπαϊκών διοικήσεων σχεδιάζει αύξηση των επενδύσεων στην gen AI στο προσεχές διάστημα, μόλις 35% σχεδιάζει να επενδύσει παράλληλα στο ανθρώπινο δυναμικό, θέτοντας σε κίνδυνο την αναπτυξιακή της δυναμική. Παράλληλα, 94% των ευρωπαίων εργαζομένων δηλώνει ότι επιθυμεί να αποκτήσει νέες δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να (συν)εργαστεί με την gen AI, αλλά μόλις 5% των οργανισμών παρέχει ουσιαστική εκπαίδευση.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Accenture ανακοίνωσε πρόσφατα την Accenture LearnVantage -μια επένδυση 1 τρισ. δολαρίων σε βάθος τριετίας, η οποία περιλαμβάνει και την εξαγορά της Udacity- με στόχο να παρέχει στους πελάτες της ολοκληρωμένες υπηρεσίες τεχνολογικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα τους βοηθήσουν να επανεκπαιδεύσουν και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες των ανθρώπων τους σε θέματα τεχνολογίας, δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να επανεφεύρουν τους οργανισμούς τους και να επιτύχουν μεγαλύτερη επιχειρηματική αξία. Στόχος είναι να βοηθήσει τις ηγετικές επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας καθώς και τις κυβερνήσεις να εντοπίζουν γρήγορα τα κενά δεξιοτήτων που προκύπτουν από την τεχνολογική πρόοδο και στη συνέχεια να παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση για την κάλυψη αυτών των κενών με ταχύτητα και σε μεγάλη κλίμακα.

 

Υιοθετώντας επιτυχώς την gen AI

Συνολικά, το ζητούμενο πλέον είναι μια ολική επανεφεύρεση των επιχειρήσεων, η οποία θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και έναν ισχυρό ψηφιακό πυρήνα με έμφαση στα δεδομένα, τo cloud, την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια. Η Accenture, με βάση την τοπική και διεθνή της εμπειρία, έχει προσδιορίσει πέντε πυλώνες για την επιτυχή υιοθέτησή της gen AI.

Εστίαση στην αξία. Οι εταιρείες οφείλουν να κινούνται παράλληλα σε δύο κατευθύνσεις: σε μικρότερες επενδύσεις που παράγουν άμεσα αποτελέσματα και σε μεγάλα στρατηγικά στοιχήματα που αφορούν την αλυσίδα αξίας της εταιρείας και μπορούν να οδηγήσουν σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αναθεωρώντας ακόμα και τον τρόπο λειτουργίας του κλάδου δραστηριοποίησής τους.

Ασφαλής ψηφιακός πυρήνας με βάση την AI. Η gen AI απαιτεί μια διαφορετική επιχειρησιακή στρατηγική και αρχιτεκτονική, όπου τα δεδομένα είναι πιο ρευστά και τα μη δομημένα και σύνθετα δεδομένα πιο σημαντικά. Αυτό μεταφράζεται σε ανάγκη για καλύτερες υποδομές και ένα διαφορετικό λειτουργικό μοντέλο τεχνολογίας.

Ταλέντο και νέοι τρόποι εργασίας. Οι οργανισμοί πρέπει να επαναπροσδιορίσουν από μηδενική βάση τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και γίνεται η εργασία, προετοιμάζοντας κατάλληλα τους ανθρώπους τους και εξοπλίζοντάς τους με κατάλληλες δεξιότητες, ανεξαρτήτως ιεραρχικού επιπέδου.

Υπεύθυνη AI. Δεδομένης της ταχύτητας εξέλιξης και υιοθέτησης της gen AI, οι εταιρίες πρέπει να διασφαλίσουν ότι η μετάβαση αυτή θα είναι ηθική, συμπεριληπτική και βιώσιμη. Οι πιθανοί κίνδυνοι πρέπει να τεθούν άμεσα στο επίκεντρο προκειμένου να αποφευχθούν προκλήσεις μελλοντικά.

Συνεχής επανεφεύρεση. Οι διοικήσεις δεν μπορούν να προσεγγίσουν την επανεφεύρεση ως μια πρωτοβουλία περιορισμένου σκοπού και χρονικού ορίζοντα. Απαιτούνται αντανακλαστικά, όραμα και μια κουλτούρα ευελιξίας, πειραματισμού και διαρκούς αλλαγής.

 

Είναι σαφές ότι η gen AI αναμένεται να έχει βαθύτερο αντίκτυπο από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία. Συνεπώς, οι οργανισμοί οφείλουν να αναπτύξουν μια συνολική στρατηγική επανεφεύρεσης με άξονα την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη που να αγγίζει όλη την αλυσίδα αξίας τους. Βασική προϋπόθεση ωστόσο είναι να ακολουθηθεί μια ισορροπημένη «human by design» προσέγγιση που διασφαλίζει ότι αυτές οι τεχνολογίες αξιοποιούνται προς όφελος όλων.