EY.ai: Μια ολιστική προσέγγιση για την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης

Advertorial

 

Ζούμε σε μια εποχή τεχνολογικής επανάστασης, αποτέλεσμα της προόδου της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Συγκεκριμένα, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI - GenAI) όπως τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και η παραγωγή εικόνων και βίντεο από περιγραφή, έχουν την προοπτική να εξελιχθούν σε εργαλεία με ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο και από την έλευση των προσωπικών υπολογιστών πριν από μερικές δεκαετίες.

Πριν από την GenAI, οι δυνατότητες της AI ήταν εντυπωσιακές, αλλά εξειδικευμένες σε συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως η αναγνώριση προσώπων για το ξεκλείδωμα των κινητών τηλεφώνων. Σήμερα, με την GenAI, δημιουργούμε εργαλεία που μπορούν να εκτελούν εργασίες που προηγουμένως θεωρούσαμε ότι ήταν μόνον ανθρώπινες, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία τέχνης και λογοτεχνικών έργων.

Ωστόσο, αυτή η τεχνολογική εξέλιξη φέρνει επίσης και νέους κινδύνους. Για να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η επανάσταση θα ωφελήσει την ανθρωπότητα, εισάγουμε την EY.ai, μια ολιστική προσέγγιση στην τεχνητή νοημοσύνη: μια ενοποιημένη πλατφόρμα που συνδυάζει την εμπειρία μας σε στρατηγική, μετασχηματισμό και τεχνολογία.

Οι αρχές στις οποίες εδράζεται η προσέγγιση μας  για την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, τόσο εσωτερικά, όσο και για τους πελάτες μας είναι οι εξής:


1. Εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), με την βοήθεια του δείκτη εμπιστοσύνης EY.ai. Παρά την ευρεία αποδοχή της τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις, μόνο το 22% από αυτές έχει εφαρμόσει την AI σε μεγάλη κλίμακα. Για τους υπόλοιπους, οι λόγοι της περιορισμένης εφαρμογής διαφέρουν: από την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού για την AI και τις ανησυχίες για την κυβερνοασφάλεια, μέχρι τις δυσκολίες αξιοποίησης της AI για τους στρατηγικούς τους στόχους, καθώς και την ανάγκη μεγάλης επένδυσης στην τεχνολογία

Στην EY, διαμορφώνουμε ήδη υπεύθυνες κατευθυντήριες γραμμές με ενσωμάτωση ζητημάτων δεοντολογίας, την επίδραση στην κοινωνία, και τις δημόσιες πολιτικές για την τεχνητή νοημοσύνη. Με την πολυετή εμπειρία μας ως παγκόσμιοι ηγέτες σε ελέγχους υψηλής ποιότητας και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να κάνουμε το ίδιο και για την τεχνητή νοημοσύνη.


2. Δημιουργία εκθετικής αξίας με την χρήση ΑΙ, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το ΕY.ai Maturity Model και το EY.ai Value Framework. Αν και πολλοί οργανισμοί έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη σε ξεχωριστά έργα και πιλοτικά προγράμματα, αυτά είναι συχνά περιορισμένα τόσο σε κλίμακα όσο και σε εφαρμογή. Στην ΕΥ, βοηθάμε τους πελάτες μας να αξιολογήσουν την εφαρμογή της AI στην επιχείρησή τους, να εντοπίσουν ευκαιρίες ανάπτυξης και να αποκτήσουν σαφή εικόνα της θέσης τους στην αγορά και της ηθικής συμμόρφωσής τους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός στρατηγικού σχεδιασμούς με σαφείς κατευθύνσεις και μέσω της κατάρτισης ενός αποτελεσματικού οδικού χάρτη για την AI, προετοιμάζοντας τις επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο να αξιοποιήσουν υπεύθυνα τις μετασχηματιστικές δυνατότητες της AI.


3. Αύξηση των ανθρώπινων δυνατοτήτων για εκπληκτικά αποτελέσματα, μέσω της εξερεύνησης της ΑΙ σε όλα τα επίπεδα απασχόλησης. Το ζήτημα που τίθεται είναι το εξής: Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει στην εύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, το ψηφιακό χάσμα ή απαιτητικά προβλήματα υγείας; Μπορεί επίσης να συνδράμει στη μείωση κοινωνικών ανισοτήτων, παρέχοντας ευκολότερη πρόσβαση σε ποιοτικές ευκαιρίες εκπαίδευσης σε εργαζόμενους με λιγότερες δεξιότητες;

Η γενναία υπόθεση που κάνουμε είναι ότι, η ανθρώπινη νοημοσύνη, όταν συνδυαστεί με την τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αρχίσουν να εξελίσσονται σε αυτή την κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο για καινοτομία στην καθημερινή τους εργασία, ενδυναμώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό τους και αυξάνοντας τη συλλογική νοημοσύνη τους.

Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι κάθε μεταβολή συνεπάγεται προκλήσεις. Γι' αυτό, δεσμευόμαστε στην υποστήριξη των πελατών μας ώστε να ενσωματώσουν ομαλά την ΑΙ στους χώρους εργασίας τους, δημιουργώντας μια γόνιμη κοινωνία ανθρώπων και μηχανών. Και αυτό, περιλαμβάνει ολοκληρωμένες λύσεις, όπως την ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας σε υπάρχοντα συστήματα καθώς και την καλλιέργεια μιας διά βίου μάθησης κουλτούρας.

Εν συντομία, στην ΕΥ αναπτύσσουμε τους κανόνες υπευθυνότητας και δεοντολογίας για την υιοθέτηση της ΑΙ, και δεσμευόμαστε για τη δημιουργία θετικών μετασχηματισμών στα μοντέλα εργασίας, παρέχοντας εκπαίδευση και δημιουργώντας εργαλεία που συνδυάζουν την ανθρώπινη με την τεχνητή νοημοσύνη. Είμαστε αφοσιωμένοι στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη ως δύναμη για το καλό: για τη βελτίωση της εργασίας αλλά και της κοινωνίας με κέντρο πάντα τον άνθρωπο.

 

Η ΕΥ Ελλάδας κατέχει ηγετική θέση στον χώρο της παροχής υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς φιλοξενεί το Κέντρο Αριστείας για Τεχνητή Νοημοσύνη (AI CoE), στο οποίο απασχολούνται περισσότεροι από 60 επιστήμονες και μηχανικοί, οι οποίοι εξειδικεύονται τόσο στις «κλασσικές» και παραγωγικές τεχνολογίες ΑΙ, όσο και στις πλατφόρμες ανάπτυξης και λειτουργίας εφαρμογών ΑΙ. Η συγκεκριμένη ομάδα, εξυπηρετεί όλη την περιοχή ΕΜΕΙΑ και είναι μέρος του ευρύτερου Κέντρου Αριστείας που υπάρχει στην Ελλάδα για AI & Data, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στη χώρα, με πάνω από 280 ταλαντούχους ειδικούς σε τεχνητή νοημοσύνη και δεδομένα και αναλαμβάνει έργα σε περισσότερα από 30 κράτη.

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 52ο – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024