Επιχειρηματικότητα με επίκεντρο τη γνώση

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ανάπτυξη, Καινοτομία, Νέο Επιχειρείν

Του ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΒΙΔΑΛΗ,
Πρόεδρου Εκτελεστικής Επιτροπής, ΣΕΒ και
Μέλους του Business Advisory Council στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών International MBA του ΟΠΑ.

Στην Ελλάδα διατηρούμε την αισιοδοξία μας. Παρά τις δυσκολίες, οι επενδύσεις, και ιδιαίτερα οι ξένες, κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, η ελληνική παραγωγή έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην πανδημία, ενώ αναπτύσσεται και ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα καινοτομίας και τεχνολογίας. Βέβαια στο σημερινό διεθνές περιβάλλον γενικευμένης αναστάτωσης, ενεργειακής κρίσης και κλιματικής κρίσης αλλά και διαρκούς τεχνολογικής εξέλιξης, οι προκλήσεις είναι πολλές και δύσκολες για την κοινωνία και την οικονομία. Η μετατροπή όλων αυτών σε πραγματική προοπτική για την επόμενη γενιά αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινή πρόκληση σε ένα μέλλον όπου το μόνο σίγουρο είναι πως θα κινείται ταχύτατα και θα περιλαμβάνει διαρκείς ανατροπές.

Η επιχειρηματικότητα, σήμερα αλλά και στο μέλλον, καλείται να χειρίζεται ταυτόχρονα τις κρίσεις της συγκυρίας, τη διαρκή τεχνολογική προσαρμογή, τη βιωσιμότητα, αλλά και την ανάγκη να παραμένει ανθεκτική και ανταγωνιστική στο απρόβλεπτο διεθνές περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις που θα το πετύχουν σε βάθος χρόνου είναι αυτές που θα επενδύσουν στην καινοτομία, στην τεχνολογία, στην εξωστρέφεια, κ.λπ., αλλά κυρίως που θα επενδύσουν στους ανθρώπους, στις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.

Η επένδυση στον άνθρωπο και στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του είναι υψηλής σημασίας σε ένα περιβάλλον ολοένα και μεγαλύτερης αυτοματοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης. Είναι η βάση για την επιχειρηματική δημιουργία, επιβίωση και επιτυχία μέσα από το χτίσιμο ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, αλλά και ο πυρήνας μιας πιο συμπεριληπτικής οικονομίας και κοινωνίας που δημιουργεί ευκαιρίες για περισσότερους. 

Σε αυτή τη διαδικασία, οι επιχειρήσεις και οι φορείς γνώσεις είναι φυσικοί σύμμαχοι και πιστεύουμε ιδιαίτερα στην προοπτική που η ολοένα και βαθύτερη διασύνδεση μεταξύ τους δημιουργεί. Γι’ αυτό στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών, υπογράφοντας συμφωνίες συνεργασίας με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας, εκπονώντας προγράμματα κατάρτισης με Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) και το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης και Κατάρτισης, (όπως το πρωτοποριακό πρόγραμμα Skills4Jobs), αλλά και υλοποιώντας διαφόρων ειδών προγράμματα κατάρτισης στελεχών.

Η επένδυση στον άνθρωπο και στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του είναι υψηλής σημασίας

Συνεργαζόμαστε για την έγκαιρη, συνεχή και αποτελεσματική προσαρμογή της εκπαίδευσης, έρευνας και κατάρτισης στις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας. Πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική αλλαγή και κυκλική οικονομία, την καινοτομία, και τα νέα επαγγέλματα. Η πρόσβαση για παράδειγμα στην υψηλού επιπέδου έρευνα που παράγεται στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πυρήνα καινοτομίας. Όσο πιο στενά συνεργαστούν οι επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια τόσο πιο καλά θα λειτουργήσει η πρακτική άσκηση, η βιομηχανική έρευνα, οι ψηφιακές δεξιότητες, η νεοφυής επιχειρηματικότητα, η  ανάπτυξη τεχνικών και οριζόντιων δεξιοτήτων, όχι μόνο στην αρχή της σταδιοδρομίας αλλά διά βίου, τόσο πιο πολύ θα διευρύνεται ο αντίκτυπός τους στην κοινωνία και στην οικονομία.

Η διασύνδεση εκπαίδευσης, έρευνας, κατάρτισης και επιχειρήσεων ενισχύει τη δυνατότητα των πανεπιστημίων να παρέχουν επιδραστική γνώση και προοπτική απασχόλησης στους αποφοίτους τους, των ερευνητών να αξιοποιούν επιχειρηματικά τη δουλειά τους και των φοιτητών και αποφοίτων να εφοδιάζονται με τις απαραίτητες τεχνικές αλλά και οριζόντιες γνώσεις και δεξιότητες.  Παράλληλα, διευρύνεται η κατανόηση των νέων για τη σημαντική προοπτική απασχόλησης που δημιουργεί ο ιδιωτικός τομέας σε ένα πολύ ευρύ φάσμα επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων.

Η επιχειρηματικότητα του μέλλοντος είναι μια επιχειρηματικότητα με επίκεντρο τη γνώση και όσο ωριμάζει και εξελίσσεται η συνεργασία τόσο θα συμβάλλουμε στον μετασχηματισμό του παραγωγικού οικοσυστήματος. Είναι θεμέλια ώστε το ανθρώπινο κεφάλαιο και η διασύνδεση εκπαίδευσης – επιχειρηματικότητας να αποτελέσουν τη βάση για επιχειρήσεις που καινοτομούν σε ένα δυναμικό οικοσύστημα που επενδύει στη γνώση, ανακάμπτει και αναπτύσσεται, δημιουργώντας προοπτική, ιδιαίτερα για τους νέους. 

Ο βαθμός που θα καταφέρουμε να συνθέτουμε και να αξιοποιούμε το διαρκώς αυξανόμενο απόθεμα γνώσης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το οικονομικό και κοινωνικό του αποτύπωμα, αλλά και τη δυνατότητα της χώρας μας να δημιουργεί ευκαιρίες και προοπτική.


Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 47ο – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023