ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Το Μέλλον του Επιχειρείν

Η Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό «στόλο» (ΜΕΡΟΣ Β')


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΔΟΥΚΙΔΗΣ,
Καθηγητής Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ

Το δεύτερο μέρος του ειδικού αυτού αφιερώματος της «ΟΠΑ News» περιλαμβάνει επτά άρθρα που αφορούν τη δημιουργία μακροπρόθεσμης επιχειρηματικής δραστηριότητας ως μοχλού κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, αναλύονται οι παρακάτω έξι κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας ώστε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό οικοσύστημα με υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας, σοβαρές επενδύσεις, καινοτομία και τεχνολογική αριστεία, εξωστρέφεια και αποτελεσματικό μάνατζμεντ.

Επιχειρηματικότητα με επικέντρωση στη γνώση:
Η δυναμική επιχειρηματικότητα του μέλλοντος έχει επίκεντρο τη γνώση, το καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την υψηλού επιπέδου έρευνα που μπορεί να αποτελέσει πυρήνα καινοτομίας και νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Άρα είναι αναγκαία η έγκαιρη προσαρμογή των ΑΕΙ και η συνεργασία τους με την επιχειρηματική κοινότητα.

Εδραίωση της επιχειρηματικής κουλτούρας:
Οι δεξιότητες του μέλλοντος για επιχειρηματική επιτυχία δεν αφορούν μόνο τις τεχνικές γνώσεις αλλά και τις δυνατότητες για δημιουργία, συνεργασία, επικοινωνία, αντίληψη του κινδύνου, ηγεσία, διαπραγματεύσεις κ.λπ. Το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να αναπροσαρμοσθεί στις νέες ανάγκες και να συνδράμει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής κουλτούρας ευρύτητα στην ελληνική κοινωνία.

Νεοφυείς επιχειρήσεις για καινοτόμο ανάπτυξη:
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις εμπλουτίζουν τη κοινωνία και οικονομία με καινοτόμες ιδέες, με φρέσκες συμπεριφορές και με σύγχρονα επιχειρηματικά πρότυπα. Χρειάζονται όμως υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη πόρων και οργάνωσης, που αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (VC) ως μοχλών της καινοτόμου ανάπτυξης.

Τα επώνυμα προϊόντα για αναβάθμιση των εξαγωγών:
Τα διεθνώς πιστοποιημένα προϊόντα με καινοτόμα χαρακτηριστικά και διεθνή φήμη (brand) αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για αύξηση των εξαγωγών, μείωση του εμπορικού ελλείμματος και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας. Άρα είναι αναγκαία η υπηρεσία μιας στάσης για τις εξαγωγικές εταιρίες ώστε να λύνονται άμεσα τα προβλήματα γραφειοκρατίας και πολυνομίας.

Η βιομηχανία του μέλλοντος ως υπηρεσία:
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη βιομηχανία, μέσω των ψηφιακών διδύμων, προσδιορίζει μια έντονη μετάβαση σε νέες συνθήκες παραγωγής και ενεργοποιεί το μοντέλο της «βιομηχανίας ως υπηρεσίας» με τη στενή συνεργασία μεταξύ βιομηχανικών μονάδων μέσω της ανταλλαγής δεδομένων και τον συντονισμό των αποφάσεων, αλλά και την αδιάλειπτη και εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των αποδεκτών των προϊόντων.

Τεχνητή νοημοσύνη και επιχειρηματική αναλυτική για μετασχηματισμό των επιχειρήσεων:
Η αξιοποίηση των δεδομένων - μέσω της επιχειρηματικής αναλυτικής και της εξηγήσιμης τεχνητής νοημοσύνης - μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί από το μάνατζμεντ αφού μπορούν να υποστηρίξουν πολύπλοκες επιχειρηματικές αποφάσεις, να ανασχεδιάσουν εσωτερικές διαδικασίες και την εμπειρία των πελατών σε πιο προσωποποιημένη και τέλος να μεταμορφώνουν το ίδιο το επιχειρηματικό μοντέλο.

 
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ:

Επιχειρηματικότητα με επίκεντρο τη γνώση
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΒΙΔΑΛΗΣ
| Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ

Αναπτύσσοντας την κουλτούρα επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΡΑΣΤΑΚΟΣ
| Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Stevens Institute of Technology, πρώην Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο στρατηγικός ρόλος των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
| Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ-πρώην ΤΑΝΕΟ)

Η σπουδαιότητα των επωνύμων προϊόντων στην ανάπτυξη των εξαγωγών μιας χώρας
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΙΤΤΑ – ΧΑΖΑΠΗ
| Διευθύνουσα Σύμβουλος της Μέλι Αττικής, Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων,

Το μέλλον της παραγωγής: ψηφιακά δίδυμα και η βιομηχανία ως υπηρεσία
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΟΣ
| Καθηγητής Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιχειρηματική αναλυτική και τεχνητή νοημοσύνη στις σύγχρονες επιχειρήσεις
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΡΙΒΑ
| Επίκουρη Καθηγήτρια στα Επιχειρηματικά Πληροφοριακά Συστήματα, Διευθύντρια Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Επιχειρηματική Αναλυτική στο University of Galway (Ιρλανδία)

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον επιχειρηματικό χάρτη
ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΣΠΙΝΕΛΛΗΣ
| Καθηγητής Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολογίας Λογισμικού στο Delft University of Technology, Ολλανδία

 

Επιστροφή στο ΤΕΥΧΟΣ 47ο – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023